Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνουν άφθονα λιπαρά φαγητά ενδεχομένως αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις κόρες τους, ακόμη και στις εγγονές τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgetown στην Washington πιστεύουν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής μπορεί να αλλοιώσουν μόνιμα τα κύτταρα του αγέννητου μωρού, καθώς και των επόμενων γενιών. Με άλλα λόγια, η διατροφή της εγκύου πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ή την αποσιώπηση συγκεκριμένων γονιδίων στον οργανισμό του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως επιγενετική.
Πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτήν τη διαπίστωση με βάση πειράματα σε ποντίκια, τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που εκτρέφονταν με λιπαρά τρόφιμα έκαναν θηλυκούς απογόνους με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο στήθος, κάτι που ίσχυε και για τους απογόνους των δεύτερων, δηλαδή για τα «εγγόνια».