Τετρακόσιοι επιστήμονες σε 32 εργαστήρια στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α., την Ισπανία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία δημοσίευσαν την πιο μεγάλη μέχρι σήμερα ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Τα ευρήματα των αναλύσεών τους δημοσιεύθηκαν σε 30 εκθέσεις ανοιχτής πρόσβασης που παρουσιάστηκαν σε τρία έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το Nature, το Genome Biology και το Genome Research.



Τι σημαίνει όμως αυτή η ανάλυση του DNA;

Ο σκοπός της λεγόμενης Encode (Encyclopedia of DNA Elements) που ξεκίνησε το 2003, είναι η αναγνώριση των λειτουργικών «κομματιών» στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές πίστευαν ότι μεγάλο μέρος του DNA είναι «άχρηστο». Τώρα χάρη στις αναλύσεις που ανακοινώθηκαν, αναγνωρίζεται ότι τελικά πολύ μεγαλύτερο μέρος του γονιδιώματός μας είναι βιολογικά ενεργό.




Το πρόγραμμα Encode ανάλυσε και τα τρία εκατομμύρια ζευγάρια βάσεων του γενετικού κώδικα που απαρτίζουν το DNA μας. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το 80% του DNA επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν εστιάσει μόλις στο 2% του γονιδιώματος που αφορά τα γονίδια που «ενεργοποιούνται» με βάση τις πρωτεΐνες.




Επίσης οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερα εκατομμύρια «διακόπτες» γονιδίων. Πρόκειται για κομμάτια του DNA που ελέγχουν την «έκφραση» ή την «αποσιώπηση» των γονιδίων στα κύτταρα. Το επίτευγμα των επιστημόνων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας, καθώς και στη δυνατότητα διερεύνησης νέων θεραπειών για ασθένειες που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και οι νοητικές νόσοι.