Για όσους δυσκολευτήκαμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν έτοιμη την εξήγηση για το τι μπορεί να μας συμβαίνει. Ονομάζεται κοινωνικό jet lag και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό στο τεύχος Αυγούστου Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μας αφήνει κουρασμένους στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ενώ ορισμένοι παραμένουν ληθαργικοί μέχρι την Τετάρτη.
Οι επιπτώσεις του αποδιοργανωμένου βιολογικού ρολογιού περιλαμβάνουν έκπτωση της μνήμης και καθυστερημένα αντανακλαστικά, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν την ληθαργική διάθεση του πρωινού της Δευτέρας.
Η τελευταία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια μετατόπιση του ωραρίου του ύπνου κατά δύο ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο, έχει σαν αποτέλεσμα πιο καθυστερημένα αντανακλαστικά το πρωί της Δευτέρας όπου αναγκαζόμαστε να ξυπνήσουμε νωρίτερα. Μάλιστα μετά από ένα τέτοιο μοτίβο ύπνου οι συμμετέχοντες στο σχετικό πείραμα αργούσαν χαρακτηριστικά να πατήσουν το κουμπί που τους είχαν υποδείξει οι ερευνητές – το οποίο έπρεπε να πατήσουν μόλις έβλεπαν το αντίστοιχο σήμα στην οθόνη του υπολογιστή τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έντυπο Applied Ergonomics. Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μετατοπίζει τους κιρκαδιανούς μας ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με τον εμπνευστή του όρου «κοινωνικό jet lag», γερμανό ερευνητή Till Roenneberg η γενικότερη αποδιοργάνωση των κιρκαδιανών μας ρυθμών εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, φαγητού καθώς και αύξησης του καπνίσματος..
Τσαγκαροδευτέρα; Φταίει το κοινωνικό jet lag
Για όσους δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι τα πρωινά της Δευτέρας, οι επιστήμονες έχουν έτοιμη την εξήγηση για το τι μπορεί να μας συμβαίνει. Υποφέρουμε από το κοινωνικό jet lag.