Υλικά
- Για τον κιμά: ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- ½ κιλό κιμάς χοιρινός
- (προαιρετικά) επιπλέον 200 γρ. κιμάς αρνίσιος (από ζυγούρι) για περισσότερη νοστιμιά
- 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 300 γρ. Quaker
- ½ ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο με 3/5% λιπαρά
- ½ ποτήρι κρασιού κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού κύμινο
- Αλάτι
- πιπέρι
- Υλικά για τη σάλτσα λιαστής ντομάτας: 2 κονσέρβες τομάτα κονκασέ
- 1 βάζο μέτριο με λιαστές τομάτες σε λάδι
- ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- πιπέρι
ΕκτέλεσηΓια τη ζύμη του κιμά για τα σουτζουκάκια
* Σε ένα μπολ μουσκέψτε το Quaker με το γάλα και το κρασί
* Λιώστε το βούτυρο
* Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλατοπίπερο και ανακατέψτε ελαφρά
* Στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το μουσκεμένα Quaker
* Ζυμώστε πολύ καλά και σχηματίστε σουτζουκάκια
* Ανάψτε και προθερμάνετε τον φούρνο στους 190-200ο C
* Λαδώστε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και βάλτε τα σουτζουκάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήστε για 25 λεπτά
Για τη σάλτσα λιαστής ντομάτας
* Ρίξτε τη λιαστή τομάτα μαζί με το λάδι στο μίξερ έως ότου γίνει πολτός
* Σε ένα μέτριο σκεύος ρίξτε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε ελαφρά
* Προσθέστε την τομάτα κονκασέ, τον πολτό της λιαστής τομάτας και το φύλλο δάφνης
* Συμπληρώστε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό και βράστε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα
* Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να μην σας κολλήσει
* Όταν τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα, ρίξτε τη σάλτσα στο ταψί και ψήστε τα για 10 λεπτά ακόμα, σε μέτρια θερμοκρασία
* Τέλος, σερβίρετε τα μαζί με τη σάλτσα τους και συνοδέψτε τα με ρύζι ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες