Καλησπέρα σας, σας παρακαλώ, όταν μιλάτε για κλάδεμα, πως ακριβώς το εννοείτε από πάνω προς τα κάτω από κάτω προς τα πάνω περιμετρικά; Κατάλαβα ότι πολλά από τα αγαπημένα μου φυτά και λουλούδια θέλουν κλάδεμα για να έρθουν στα ίσα τους αλλά δεν ξέρω τι κλάδεμα π.χ. για μία μικρή τριανταφυλλιά, για ένα μεσαίο φοίνικα, για δεντρολίβανο, για γιασεμάκι κίτρινο.
σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
Ελένη

Υπάρχουν 2 είδη κλαδέματος. Το ένα κλάδεμα είναι αυτό που ενισχύει
την παραγωγή και αφορά κυρίως καλλιεργούμενα είδη, και κάθε φυτό έχει
το δικό του τρόπο κλαδέματος και υπάρχει και το κλάδεμα που κάνουμε στα
καλλωπιστικά φυτά στις βεράντες μας και είναι για να ανανεώσουμε τα
φυτά μας και να ομορφύνουμε τη βεράντα μας! Όλα τα ξερά και καχεκτικά κλαδιά καλό είναι να απομακρύνονται από το σημείο που είναι ξεραμένα. Αν ένα φυτό έχει αδύναμα κλαδιά και είναι γυμνό στο κάτω μέρος καλό είναι να κλαδέψουμε τις κορυφές (ακόμα και αν είναι φουντωτές) για να δώσουμε στο φυτό τη δυνατότητα να πετάξει καινούρια βλασταράκια από το κάτω μέρος και να γεμίσει με φύλλα. Μπορεί να σας τρομάζει το κλάδεμα, αλλά σκεφτείτε ότι θα έχετε ένα γυμνό φυτό για κάποιο διάστημα και μετά από λίγο θα αποκτήσετε ένα εύρωστο και υγιές φυτό. Τη μικρή τριανταφυλλιά, κλαδέψτε την ελαφρά, λίγο τις άκρες της 5 – 10 εκ περίπου, ανάλογα το μέγεθός της και αφαιρέστε τα ξεραμένα λουλούδια της. Οι φοίνικες δεν θέλουν κλάδεμα, παρά μόνο να αφαιρείτε τα κάτω φύλλα-κλαδιά, όταν έχουν πετάξει αρκετά από πάνω. Το δεντρολίβανο, αν είναι πολύ παλιό, και έχει κάνει χοντρό και ξυλώδη κορμό, κοντά στο χώμα, κλαδέψτε το αρκετά, αφήστε περίπου 20 εκ από το έδαφος και θα ξαναπετάξει, διαφορετικά ένα κλάδεμα περίπου 20-30 εκ. από την κορφή. Το γιασεμί, απλά πάρτε του λίγο τις άκρες, για να πετάξει καινούρια
κλαδάκια.