Μια ομάδα ερευνητών, οι επικεφαλής της οποίας τώρα εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins», έχει αναπτύξει νανοσυσκευές που μπορούν να διαπεράσουν με επιτυχία τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (το «πλέγμα» κυττάρων που προστατεύει τον εγκέφαλο από την ανεξέλεγκτη είσοδο ουσιών) και να οδηγήσουν τη φαρμακευτική ουσία που μεταφέρουν στον στόχο της. Η χορηγούμενη αγωγή φάνηκε ότι καταπολεμά φλεγμονές που προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο κουνελιών με εγκεφαλική παράλυση.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες δημιούργησαν μικροσκοπικά μόρια στα οποία πρόσδεσαν ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Στη συνέχεια, στόχευσαν τα προβληματικά εγκεφαλικά κύτταρα με σκοπό να αναστείλουν την εγκεφαλική βλάβη. Το αποτέλεσμα είναι ελπιδοφόρο, δεδομένου ότι η νευρολογική λειτουργία και οι κινητικές ικανότητες των κουνελιών βελτιώθηκαν.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη απέχουν από την εφαρμογή της μεθόδου στους ανθρώπους, αλλά το επίτευγμά τους είναι ελπιδοφόρο για την αντιμετώπιση πολλών νευρολογικών διαταραχών στους ανθρώπους που σχετίζονται με τη φλεγμονή των νεύρων, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Αλτσχάιμερ, του εγκεφαλικού, του αυτισμού και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Νανοσυσκευές κατά της εγκεφαλικής παράλυσης
Μικροσκοπικά μόρια μεταφέρουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αναστέλλουν εγκεφαλικές βλάβες.