Με έντονο κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση, το παντζάρι είναι ιδανική σαλάτα για τις πρώτες σας ανοιξιάτικες εξορμήσεις.
Τι μας προσφέρει: Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν», τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα), είναι καλή πηγή βιταμίνης C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αποτελούν ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά, αφού η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαμποκιού. Από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του.
Στην κουζίνα: Τα παντζάρια τρώγονται βραστά σαν σαλάτα, αλλά είναι πολύ ωραία και ως τουρσί. Ταιριάζουν ιδανικά με σκόρδο και γιαούρτι, ενώ μπορούν να συνδυαστούν απλώς με λάδι και λεμόνι ή ξίδι. Μια εύκολη συνταγή είναι αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε, να τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο, να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1-1 ½ ώρα και πριν τα φάμε να τα ραντίσουμε με λάδι, λεμόνι ή ξίδι και λίγο αλάτι. Για όσους αρέσκονται στις δοκιμές, τα παντζάρια φτιάχνουν πολύ ωραίες σούπες, ακόμα και φάβα.
Στο ψυγείο: Κόβουμε τα κοτσάνια 2 εκ. από τους καρπούς και χωρίς να τα πλύνουμε, τα τοποθετούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο.
Tip: Επειδή τα παντζάρια μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα, απορροφούν όλα τα συστατικά του και συχνά είναι και επιβαρημένα με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό, καλό είναι να προτιμάμε τα βιολογικά. Αν ωστόσο δεν είναι βιολογικά τα παντζάρια που αγοράσαμε, μπορούμε να τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε δροσερό νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Τι να βάλω στο καλάθι του Απριλίου; Παντζάρια
Μας τροφοδοτούν με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Γι' αυτό επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!_x000D_ _x000D_