Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά άσπρο ρύζι έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα στοιχεία μια νέας διεθνούς έρευνας που δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».
Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard εξέτασαν τα δεδομένα από τέσσερις προηγούμενες μελέτες στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Συνολικά παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 350.000 ανθρώπων από τέσσερα έως 22 χρόνια. Εντόπισαν, λοιπόν, έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης άσπρου ρυζιού και του διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση άσπρου ρυζιού, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι για κάθε μερίδα 158 γρ. ρυζιού υπήρχε αύξηση του κινδύνου κατά 10%.
Μερικές από τις εξηγήσεις των ειδικών αφορούν στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη του άσπρου ρυζιού, καθώς και στο ότι έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες συγκριτικά με το καστανό ρύζι.
Από την άλλη μεριά, η αυξημένη κατανάλωση μήλων και μύρτιλλων μάλλον συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με ερευνητές του ίδιου Πανεπιστημίου. Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών περισσότερων από 200.000 ανθρώπων επί 24 χρόνια.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι κατανάλωναν άφθονα μύρτιλλα (δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την εβδομάδα) είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Επίσης, όσοι έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν μήλα.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα της κατανάλωσης φρούτων μάλλον οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».
Μήλα εναντίον ρυζιού
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά άσπρο ρύζι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.