Το πράσινο τσάι σε μορφή ροφήματος ή κάψουλας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με αμερικανική μελέτη 20 σχετικών κλινικών ερευνών σε 1.415 ενηλίκους συνολικά. Η ευεργετική του δράση αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της American Dietetic Association και έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είχε ευεργετική δράση στις τιμές της LDL, καθώς και της ολικής χοληστερίνης. Ωστόσο, δεν φάνηκε να αυξάνει τις τιμές της «καλής» HDL χοληστερίνης, ούτε να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Olivia Phung, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Western University of Health Sciences στην Πομόνα της Καλιφόρνιας, το πράσινο τσάι φάνηκε πιο αποτελεσματικό από τις κάψουλες κατεχίνης. Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια, θα χρειαστούν μελέτες που να αφορούν τη δράση διαφορετικών ειδών πράσινου τσαγιού, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιες είναι πιο αποτελεσματικές.