Πρόσφατα χάζευα μια φωτογραφία τής σχεδόν 51χρονης πλέον Demi Moore, που πόζαρε χαμογελαστή δίπλα στην 23χρονη κόρη της Rumer Willis, και το ξεστόμισα αυθόρμητα: «Αυτές είναι σαν αδελφές, όχι σαν μάνα με κόρη, έχουν και το ίδιο σχήμα προσώπου…». Και συνέχισα: «Αν η Demi Moore είναι τόσο όμορφη και φαίνεται τόσο νέα στα 51 της, φαντάζομαι ότι η κόρη της, η οποία, όπως και όλες εμείς στις μέρες μας, γνωρίζει τόσα για τη φροντίδα του δέρματός της και για τη διατήρηση της ομορφιάς της έχει στη διάθεσή της τα καλύτερα καλλυντικά και μπορεί επιπλέον να απευθυνθεί στους ειδικούς, ώστε -αν χρειαστεί- να τη βοηθήσουν με πιο επεμβατικές μεθόδους, θα μοιάζει σίγουρα με 20άρα στα 50 της!».
Θα κληρονομήσω το πρόσωπο της μητέρας μου;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια γυναίκα που μοιάζει με τη μητέρα της -έχει, δηλαδή, την ίδια κατατομή προσώπου και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με εκείνην από ό,τι με τον πατέρα της-, είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει όπως η μαμά της. Αυτό αποδεικνύει ότι τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στο πώς θα μεγαλώσει μια γυναίκα, αλλά σε πρόσφατη έρευνα της Procter & Gamble, όπου μελετήθηκαν 114 «ζευγάρια», μανάδες με κόρες, όσον αφορά τις ρυτίδες και τις καφέ κηλίδες που παρουσίασαν στα πρόσωπά τους καθώς περνούσαν τα χρόνια, φάνηκε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πολύ περισσότερο υπεύθυνοι για το πώς θα μεγαλώσουμε από ό,τι ίσως φανταζόμασταν. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό της ευθύνης του περιβάλλοντος και των επιλογών μας (π.χ. αν επιμένουμε να καπνίζουμε, ενώ είναι γνωστό πλέον ότι συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματός μας) φτάνει ακόμα και το 80%, ενώ μέχρι πρότινος οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το περιβάλλον ευθύνεται σε ποσοστό 60% και τα γονίδια 40% για τη γήρανση του δέρματος. Αυτά είναι ελπιδοφόρα νέα. Γιατί; Επειδή τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας είναι δυνατόν να επηρεαστούν σε ποσοστό μέχρι και 80% από τις επιλογές που θα κάνουμε σε σχέση με την ομορφιά και τη φροντίδα του δέρματός μας, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε. Οπότε, το αν θα γεράσουμε αργότερα από τη μητέρα μας είναι τελικά στο χέρι μας. Υπάρχουν, όμως, και άλλα καλά νέα. Ποτέ δεν είναι αργά για να βάλουμε μπροστά τη διαδικασία ώστε να αναστρέψουμε τα σημάδια του χρόνου. Επιλέγοντας τα σωστά καλλυντικά και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο χρόνος θα φανεί και με εμάς τόσο φιλικός όσο και με την Demi Moore.
1) Ας ξεχάσουμε τις κακές συνήθειές της
«Το κάπνισμα Πλέον έχει αποδειχτεί και είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματός μας, όπως και ολόκληρου του οργανισμού μας βέβαια. Γιατί; Επειδή καταστρέφει τα αγγεία, κάνει το δέρμα μας να φαίνεται κίτρινο και επίσης μας φορτώνει με επιπλέον ρυτίδες, αυτές που οφείλονται στις κινήσεις του καπνίσματος.
«Την ηλιοθεραπεία Τα τελευταία 20 χρόνια, το μαυρισμένο δέρμα είναι πια εκτός μόδας, τουλάχιστον όσον αφορά μακροπρόθεσμα την ομορφιά και την υγεία του δέρματος και κυρίως του προσώπου μας. Η προστασία του δέρματός μας από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας και στα εκτεθειμένα σημεία του σώματός μας (χέρια, ντεκολτέ) συνέχεια, χειμώνα-καλοκαίρι, αντηλιακό, το οποίο πρέπει να έχει τουλάχιστον δείκτη προστασίας 30. Να το βάζουμε 20 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες περίπου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προστατεύουμε το δέρμα μας φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και καπέλο.
2) Ας υιοθετήσουμε τις καλές της συνήθειες
«Την άσκηση και την υγιεινή ζωή Όπως και για όλο τον οργανισμό μας, έτσι και για το δέρμα μας η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή που αποκλείει το αλκοόλ και περιλαμβάνει αρκετά φρούτα, λαχανικά και πολύ νερό (1,5 με 2 λίτρα την ημέρα), καθώς και ο καλός ύπνος, είναι παράγοντες που το βοηθούν να παραμένει υγιές, όμορφο και σφριγηλό.
«Τον καλό καθαρισμό του δέρματός μας Αυτός πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, ακόμα κι αν δεν έχουμε βαφτεί καθόλου, γιατί έτσι αφαιρούμε το σμήγμα και τη σκόνη που μαζεύεται στα πρόσωπό μας, ειδικά όταν ζούμε και κινούμαστε σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση. Όταν το δέρμα μας είναι λιπαρό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ήπιο σαπούνι σε στερεή ή υγρή μορφή και πάντα προϊόντα που είναι oil free, ενώ όταν είναι ξηρό ένα γαλάκτωμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε στο τέλος μία τονωτική λοσιόν, κατά προτίμηση με οινόπνευμα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να πλένουμε οπωσδήποτε πολύ καλά το πρόσωπό μας με άφθονο νερό κάθε φορά που
το καθαρίζουμε.
3) Ας επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα
Στις μέρες μας τα προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιποιηθούμε το δέρμα μας και να το διατηρήσουμε νεανικό είναι πολλά και αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει:
«Να χρησιμοποιούμε σωστά την κρέμα μας. Αν και θεωρείται πως η κρέμα έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το δέρμα, η αλήθεια είναι πως η ενυδάτωση επιτυγχάνεται χάρη στα υγρά που καταναλώνουμε. Η κρέμα λειτουργεί ως φραγμός, ώστε να μη φεύγει το νερό που διαθέτει το δέρμα μας.
«Να επιλέγουμε πάντα υποαλλεργικά καλλυντικά.
«Να συμπληρώσουμε την αντιγηραντική φροντίδα του δέρματός μας με τη χρήση του ρετινοϊκού οξέος, που είναι συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α και κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές (π.χ. σε κρέμα), ακόμα και μετά τα 25 μας χρόνια. Οι περιορισμοί είναι ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ούτε και όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο, γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία αν έρθουμε σε επαφή με το φως της ημέρας (γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί συνιστούν να το σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια). Έτσι, μπορούμε να βάζουμε το ρετινοϊκό οξύ το βράδυ, στη συνέχεια την κρέμα μας και την επόμενη ημέρα να φοράμε, βέβαια, αντιηλιακό.
4) Ας «ταΐσουμε» το δέρμα μας
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την αντιγήρανση είναι η διατροφή. Στο παρελθόν υπήρχε η τάση να μιλάμε για μεγαδόσεις βιταμινών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ελιξίρια», αλλά στις μέρες μας η επιστήμη κλίνει σαφώς προς την ισορροπημένη και πλήρη διατροφή που ακολουθεί τους κανόνες της μεσογειακής δίαιτας, η οποία, ούτως ή άλλως, επικεντρώνεται στη λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της τροφής. Οι βασικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι:
«Τα καροτένια, που τα βρίσκουμε κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, όπως είναι τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα καρότα, οι πιπεριές κ.ά.
«Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στα ακτινίδια.
«Η βιταμίνη Ε, που παίρνουμε κυρίως από το ελαιόλαδο και τις ελιές.
«Τα φλαβονοειδή, που τα βρίσκουμε κυρίως στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μήλα και τα κρεμμύδια, καθώς και στα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, τα ρόδια και τα κεράσια. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι τα περισσότερο «αντιγηραντικά».
5.Ομορφιά στο ιατρείο
Μετά την ηλικία των 30 ετών περίπου, στα όπλα που διαθέτει μια γυναίκα για να διατηρήσει την ομορφιά και τη νεανική της όψη προστίθενται και άλλες μέθοδοι, λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές. Τέτοιες είναι το λίφτινγκ προσώπου και λαιμού, η βλεφαροπλαστική, καθώς και όλες οι νέες μη επεμβατικές μέθοδοι της κοσμητικής ιατρικής, όπως το μπότοξ (για τα μάτια και το μέτωπο), το υαλουρονικό και το πολυγαλακτικό οξύ (διορθώνουν ρυτίδες και ουλές και δίνουν όγκο στα χείλη, στα ζυγωματικά και στα μάγουλά μας), τα πίλινγκ, τα λέιζερ, η μεσοθεραπεία κ.ά.
Να πάρουµε ορµόνες;
Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ρυθμό της γήρανσης και έχει γίνει αξιόλογη έρευνα προς την εκτίμηση της δυνατότητας υποκατάστασης των ορμονών των οποίων τα επίπεδα μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας, όπως είναι τα οιστρογόνα (που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης) και η τεστοστερόνη, αλλά και η DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη, ορμόνη κυρίως επινεφριδικής προέλευσης), η αυξητική ορμόνη και η μελατονίνη. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι μελέτες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα είναι αρνητικές όσον αφορά τη χρήση ορμονών για την επίτευξη του στόχου της αντιγήρανσης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η χρήση των ορμονών, λοιπόν, όσον αφορά την αντιγήρανση περιορίζεται στην ορμονική υποκατάσταση (σκέτα οιστρογόνα ή οιστρογόνα μαζί με προγεστερόνη) κατά την εμμηνόπαυση, που παρεμπιπτόντως βοηθά στη βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος. Η ορμονική υποκατάσταση, όμως, παρουσιάζει και πιθανούς κινδύνους, γι’ αυτό και ο γιατρός θα πρέπει να συνυπολογίσει και αυτούς πριν χορηγήσει ορμονική υποκατάσταση σε κάποια ασθενή του.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΥΜΠΑΝΙΔΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο και τον κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΑΪΤΑΝΗ, πλαστικό χειρουργό.
Πώς θα γεράσουμε αργότερα από τη μητέρα μας
Είναι ο ρυθμός με τον οποίο θα γεράσουμε γραμμένος αποκλειστικά στα γονίδιά μας; Όχι απαραίτητα. Χάρη στα όσα γνωρίζουμε πλέον -για παράδειγμα, πόσο κακός είναι ο ήλιος για το δέρμα μας-, αλλά και στα όσα μας προσφέρει η κοσμητική τεχνολογία, είναι στο χέρι μας να επηρεάσουμε το μέλλον του προσώπου μας.