Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε τρόπο να παρέμβει γονιδιακά στη νόσο Αλτσχάιμερ και να προσφέρει πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί για πρώτη φορά μπόρεσαν να ξεπεράσουν το φράγμα του εγκεφάλου και να μεταφέρουν το θεραπευτικό σκεύασμα απευθείας στα κύτταρα που νοσούν στον εγκέφαλο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Matthew Wood, είπε σχετικά μιλώντας στο BBC: «Τα αποτελέσματα είναι θαυμάσια και προκαλούν ενθουσιασμό. Καταφέραμε για πρώτη φορά να χορηγήσουμε βιολογικά φάρμακα άμεσα στον εγκέφαλο, ξεπερνώντας το φράγμα που θέτει ο οργανισμός για την προστασία του εγκεφάλου.
»Το πετύχαμε χρησιμοποιώντας ουσίες που παράγουν τα ίδια μας τα κύτταρα και οι οποίες λέγονται εξωσωμάτια. Μετά από ειδική επεξεργασία, «φορτώσαμε» στα εξωσωμάτια ένα θεραπευτικό ένζυμο. Στη συνέχεια, χορηγήσαμε με ένεση τα εξωσωμάτια με το ένζυμο. Διαπιστώσαμε ότι το ένζυμο έφτασε στον εγκέφαλο και μείωσε κατά 60% τη δράση των γονιδίων που ενοχοποιούνται για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το βήμα είναι σημαντικό, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες επί του θέματος προτού εφαρμοστεί η θεραπεία σε ανθρώπους. Οι έρευνες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν γύρω στα 5 χρόνια.
Ίσως με την ίδια τεχνική πάντως να μπορέσουν οι επιστήμονες να μεταφέρουν θεραπευτικές ουσίες στον εγκέφαλο και για τη θεραπεία της Πάρκινσον ή άλλων νευρολογικών παθήσεων.
Ίσως βρέθηκε θεραπεία για το Αλτσχάιμερ
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε τρόπο να παρέμβει γονιδιακά στη νόσο Αλτσχάιμερ και να προσφέρει πιο αποτελεσματική θεραπεία.