Ένας 23χρονος αμερικανός φοιτητής ιατρικής που έχασε την όρασή του από σοβαρή δηλητηρίαση, την ξαναβρήκε με μια πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Συγκεκριμένα, ο φοιτητής έχασε την όρασή του όταν ήπιε μεθανόλη (τοξική αλκοόλη που χρησιμοποιείται συνήθως ως ψυκτικό και διαλυτικό υγρό). Δεν διευκρινίζεται αν επρόκειτο για λάθος ή απόπειρα αυτοκτονίας. Επέζησε από τη δηλητηρίαση, αλλά τυφλώθηκε. Οι γιατροί τού είπαν ξεκάθαρα ότι η βλάβη στο οπτικό νεύρο του δυστυχώς ήταν ανήκεστη – δεν μπορούσε, δηλαδή, να ξαναβρεί την όρασή του. Εντούτοις, ο φοιτητής πήγε στην Ινδία για να υποβληθεί σε ειδική θεραπεία με βλαστοκύτταρα – θεραπεία που προς το παρόν στις ΗΠΑ επιτρέπεται μόνο σε μερικές δεκάδες άτομα που συμμετέχουν σε πειράματα.
Στην Ινδία, και συγκεκριμένα σε νοσοκομείο της πόλης Μαδράς (η οποία τώρα λέγεται Chennai), οι γιατροί πήραν από το μυελό των οστών του βλαστοκύτταρα, τα επεξεργάστηκαν και ενέχυσαν με ένεση στο οπτικό του νεύρο 120 ml από αυτά.
Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε ειδικά κύτταρα αν «βρουν το δρόμο τους» στο κατάλληλο σημείο και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Έτσι, μετατράπηκαν σε κύτταρα του οπτικού νεύρου και ο φοιτητής παρουσίασε βελτίωση – άρχισε να βλέπει σκιές. Του έγινε δεύτερη ένεση και τα βλαστοκύτταρα βοήθησαν στην αναγέννηση των κυττάρων του οπτικού του νεύρου. Τώρα μπορεί να διαβάζει φορώντας γυαλιά.
Είναι άγνωστο, πάντως, αν η τεχνική αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά ή αν το οπτικό νεύρο θεωρείται μονίμως θεραπευμένο. Πολλοί φεύγουν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για παρόμοιες θεραπείες με βλαστοκύτταρα στην Ινδία ή στην Κίνα, επειδή εκεί οι πρακτικές αυτές δεν θεωρούνται επικίνδυνες ή απολύτως πειραματικές και οι ειδικοί είναι γενικά πιο χαλαροί στην εφαρμογή πειραματικών μεθόδων θεραπείας.
Βρήκε την όρασή του με βλαστοκύτταρα
Ένας 23χρονος αμερικανός φοιτητής ιατρικής που έχασε την όρασή του από σοβαρή δηλητηρίαση, την ξαναβρήκε με μια πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα.