Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι διαπίστωσαν ότι το πολύ ποτό ασφαλώς και βλάπτει, όμως το λίγο, σίγουρα ωφελεί. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν με μέτρο, έχουν 14% έως 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν ποτέ. Επίσης, πεθαίνουν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από καρδιά.
Οι αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους σε 21 διαφορετικούς δείκτες καρδιακού κινδύνου (π.χ. υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο, κάπνισμα κ.λπ) αλλά και καρδιακής τόνωσης (π.χ. επίπεδο αντιοξειδωτικών) και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν συντηρητικά, είχαν αυξημένους τους θετικούς δείκτες για την καρδιά και μειωμένους εκείνους που την καταπονούν.
«Παν μέτρον άριστον» στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί το ένα ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο για τους άνδρες. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν κυρίως κρασί για την καρδιά, εντούτοις οι ερευνητές αποδέχτηκαν ως συντηρητικό ποτό τα ένα δύο ποτήρια οποιοδήποτε αλκοολούχου
Άλλη έρευνα –αυτή σχετικά με την κατάθλιψη και το αλκοόλ- έδειξε επίσης, ότι πιο υψηλά ποσοστά κατάθλιψης παρουσιάζουν όσοι δεν πίνουν ποτέ.
Οι ειδικοί πάντως υπενθυμίζουν τους κινδύνους από το ποτό. Ένας από αυτούς είναι δυστυχώς να ξεκινήσει κάποιος να πίνει συντηρητικά «για το καλό του» και στην πορεία να γίνει αλκοολικός. Ο άλλος κίνδυνος αποτελεί συνέπεια της μέθης ή της μεγάλης χαλάρωσης που προκαλεί το ποτό –π.χ. κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξ χωρίς λήψη προφυλακτικών μέτρων, βιαιότητες κ.λπ. Ο τρίτος κίνδυνος αφορά αυτούς που ήδη πίνουν πολύ και υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με έρευνες η συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης σε όλα τα όργανα και όχι μόνον στο ήπαρ (συκώτι).
Κρασάκι εναντίον καρδιοπάθειας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι διαπίστωσαν ότι το πολύ ποτό ασφαλώς και βλάπτει, όμως το λίγο, σίγουρα ωφελεί.