Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ένα γονίδιο που καθορίζει την αντίδρασή μας σε στρεσογόνους παράγοντες, πιθανότητα καθορίζει και την προδιάθεσή μας σε εκδήλωση κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη κάνει τον εγκέφαλο πολλών ανθρώπων να παράγει λιγότερο από το κανονικό την ουσία NPY. Αυτή η ουσία είναι νευροπεπτίδιο. Η ίδια γονιδιακή μετάλλαξη καθιστά τα άτομα αυτά πιο ευάλωτα στο στρες της καθημερινής ζωής και ίσως τα προδιαθέτει να παρουσιάσουν κατάθλιψη σε υψηλότερο ποσοστό από το μέσο άνθρωπο ή πάντως σίγουρα από εκείνον που δεν είναι φορέας της συγκεκριμένης μορφής των γονιδίων.
«Ως τώρα ξέραμε ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και τη νοραδρεναλίνη. Τώρα πιστεύουμε ότι βρήκαμε άλλον έναν παράγοντα που συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου, το νευροπεπεπτίδιο ΝΡΥ», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας κ. Jon-Kar Zubieta, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί ίσως να οδηγήσει σε φάρμακα πιο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα, μια που είναι γνωστό ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε καμία φαρμακευτική θεραπεία.
Ίσως στην περίπτωσή τους να χρειάζεται ένα σκεύασμα που να μιμείται το νευροπεπτίδιο που τους «λείπει». Η έρευνα πάντως είναι σημαντική και για το γεγονός ότι δείχνει κοινή γονιδιακή «ρίζα» στο πρόβλημα άγχους και κατάθλιψης.
Με άλλα λόγια, η έρευνα τεκμηριώνει επιστημονικά μια εμπειρική έως τώρα παρατήρηση των ψυχιάτρων, ότι οι άνθρωποι που στρεσάρονται εύκολα με τα καθημερινά προβλήματα και τις πιέσεις της ζωής, συνήθως παρουσιάζουν και πιο εύκολα κατάθλιψη.
Στρες και κατάθλιψη πάνε μαζί
Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ένα γονίδιο που καθορίζει την αντίδρασή μας σε στρεσογόνους παράγοντες, πιθανότητα καθορίζει και την προδιάθεσή μας σε εκδήλωση κατάθλιψης.