Από το ερευνητικό ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης ανακοινώθηκε ότι πήγε πολύ καλά η πρώτη -μικρής έκτασης- πειραματική χορήγηση ενός νέου εμβολίου που καλύπτει από όλα τα στελέχη της γρίπης και αποκλείει τυχόν πανδημίες. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 11 εθελοντές, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνθηκαν επί τούτου με διαφορετικά στελέχη γρίπης. Όλοι ανέπτυξαν αντισώματα, και αυτό δείχνει ότι η γενική ιδέα ενός εμβολίου που θα μας προστατεύει από κάθε νέο ιό της γρίπης δεν αποτελεί «απραγματοποίητο όνειρο», αλλά μια ρεαλιστική προσδοκία που απέχει ελάχιστα από την υλοποίησή της.

Οι λοιμωξιολόγοι (όπως και το ινστιτούτο Jenner εξάλλου) επισημαίνουν ότι τα πειράματα έγιναν σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων και πρέπει να επαναληφθούν σε μεγαλύτερο αριθμό προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Εντούτοις, το γεγονός ότι το 100% των εθελοντών ανέπτυξε αντισώματα ανεξαρτήτως του ειδικού στελέχους με το οποίο προσβλήθηκε μετά τον εμβολιασμό, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Το εμβόλιο αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί στόχος του είναι να προκαλεί δημιουργία αντισωμάτων εναντίον κάθε στελέχους, οπότε θα πάψουμε να αγωνιούμε για νέα στελέχη γρίπης στα οποία θα είμαστε «γυμνοί» από αντισώματα.

Η γρίπη στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τη φετινή γρίπη, το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για έξαρση των ιώσεων που οφείλονται σε στελέχη του ιού της γρίπης και συνιστά:

*Στους Έλληνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της φετινής γρίπης (κυρίως τον Η1Ν1) να εμβολιαστούν, έστω και τώρα.

* Σε όλους μας να πλένουμε τα χέρια μας όσο συχνότερα μπορούμε, επειδή ο ιός μεταδίδεται μεν πολύ εύκολα με το φτέρνισμα και το βήχα ή και την ομιλία του ασθενούς που τυχόν βρίσκεται κοντά μας, αλλά συχνότερα μεταδίδεται από τα ίδια μας τα χέρια. Ακουμπάμε, δηλαδή, μολυσμένες επιφάνειες, όπως π.χ. πληκτρολόγια ή χειρολαβές λεωφορείων, και μετά ασυναίσθητα αγγίζουμε τη μύτη μας ή τα μάτια μας, οπότε μεταφέρουμε τον ιό σε βλεννογόνο του οργανισμού μας.

* Σε άτομα ευπαθή που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, το υπουργείο συνιστά να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό, ώστε να τους χορηγούνται αντιιικά φάρμακα – σκευάσματα που, λόγω της απεργίας στα φαρμακεία, μπορούν να προμηθεύονται μόνο από νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Μέχρι σήμερα το πρωί στη χώρα μας είχαμε 108 σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική μονάδα με βαριά πνευμονία – οι 22 από αυτούς τους ασθενείς υπέκυψαν. Από τους τελευταίους, οι 14 ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα, όμως υπέκυψαν στη γρίπη και 8 άτομα που δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας.