Υλικά
- 6 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 6 κροκάδια αυγών
- 1 βανίλια σκόνη
- Ξύσμα λεμονιού
- 12 φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος
- Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα και χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσει το γάλα με την ζάχαρη.
Ρίχνετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με το σύρμα ταυτόχρονα. Αφήνετε να πάρει μια βράση και κατόπιν προσθέτετε τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Μόλις αρχίσει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε τα επτά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος, αφού τα έχετε περάσει με βούτυρο, ρίχνετε την γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα κρούστας τα οποία έχετε επίσης, βουτυρώσει.
Χαράζετε το γαλατομπούρεκο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180ο C για 35 – 45 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 15 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει.
Σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι το χλιαρό γαλατομπούρεκο και πασπαλίζετε προαιρετικά με κανέλα.
Μερίδες
για ένα ταψί