Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να αποκαταστήσουν εν μέρει την κινητικότητα ενός μικρού πιθήκου ο οποίος ήταν παράλυτος από το λαιμό και κάτω εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα μικρό θηλαστικό ανέκαμψε από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων» αναφέρει ο καθηγητής Hideyuki Okano από το Πανεπιστήμιο Keio του Τόκυο. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Okano, που παλαιότερα είχε εφαρμόσει παρόμοια επιτυχή θεραπεία σε ένα ποντίκι, εισήγαγε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα στο παράλυτο ζώο. Για τη δημιουργία των εν λόγω κυττάρων αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε ιστός ανθρώπινου δέρματος στον οποίο, τρόπον τινά, εμφυτεύτηκαν επιπλέον τέσσερα γονίδια.
Η ένεση των βλαστικών κυττάρων έγινε την ένατη μέρα μετά τον τραυματισμό του πιθήκου και το ζώο άρχισε να ανακτά την κινητικότητά του μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Μετά από έξι εβδομάδες το ζώο μπορούσε να χοροπηδάει και η κινητικότητά του ήταν σχεδόν φυσιολογική. Ο καθηγητής Okano θεωρεί ότι αυτή η έρευνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή παρόμοιων τεχνικών σε ανθρώπους.
Ανάπηρος πίθηκος χοροπηδά!
Εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε η εισαγωγή βλαστικών κυττάρων σε πίθηκο που είχε παραλύσει από τραύμα στο νωτιαίο μυελό.