Από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι η ουσία αυτή είναι η λεναλιδομίδη, ένα φάρμακο για το μυέλωμα. Οι ερευνητές του προαναφερομένου πανεπιστημίου κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν τα επίπεδα διαφόρων ουσιών του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συγκεκριμένα τις κυτοκίνες. Διαπίστωσαν ότι στους υγιείς συνταξιούχους οι κυτοκίνες ήταν σχεδόν ίδιες με των νέων ανδρών και γυναικών. Τα επίπεδά τους, όμως, ήταν πολύ χαμηλά στους φιλάσθενους ηλικιωμένους.
Ερεύνησαν στη συνέχεια τα αποτελέσματα που είχε στον οργανισμό των φιλάσθενων συνταξιούχων το φάρμακο λεναλιδομίδη και διαπίστωσαν ότι βελτίωσε κατά πολύ διάφορους δείκτες υγείας σε όλους. Πιο συγκεκριμένα, το σκεύασμα αύξησε μια βασική κυτοκίνη των ηλικιωμένων (την ιντερλευκίνη 2) κατά 120 φορές. Επίσης, αύξησε μια δεύτερη προστατευτική κυτοκίνη, την ιντερφερόνη-γ.
Το πρόβλημα είναι ότι η ουσία αυτή είναι παράγωγο της θαλιδομίδης, η οποία είχε θεωρηθεί θαυματουργό σκεύασμα και αποσύρθηκε το 1961, όταν διαπιστώθηκε (πολύ αργά) ότι προκαλούσε τερατογενέσεις-αναπηρίες σε έμβρυα. Αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λεναλιδομίδη είναι πιο σύγχρονο και ασφαλές φάρμακο, δηλώνουν ότι ασφαλώς και θα διερευνηθεί σε βάθος προτού τεθεί στην κυκλοφορία για τη συγκεκριμένη χρήση. Μέχρι στιγμής χορηγείται ως φάρμακο μόνο για το μυέλωμα και άλλες σοβαρές νόσους του αιμοποιητικού συστήματος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Clinical Immunology».
Το ελιξίριο της νιότης
Επιστημονική ανακάλυψη δίνει νέες ελπίδες για φάρμακο που θα γιατρεύει τα γηρατειά.