Όσοι έχουν διαβήτη Τύπου ΙΙ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα σάκχαρα στο αίμα τους (καθώς και να αδυνατίσουν, χάνοντας λίπος) με ένα πρόγραμμα άθλησης που συνδυάζει την αεροβική γυμναστική με την άρση μικρών βαρών. Αυτό δείχνει νεότερη έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι παρά τη γενική πεποίθηση πως το περπάτημα αποτελεί την καλύτερη γυμναστική για τους διαβητικούς, τελικά η πιο μεγάλη μείωση του σακχάρου επιτυγχάνεται από εκείνους που δεν περιορίζονται στο τρέξιμο, το ποδήλατο ή το περπάτημα, αλλά κάνουν και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως έλξη βαρών με τα πόδια ή άρση βαρών με τα χέρια. Οι ερευνητές, μάλιστα, τονίζουν ότι ο συνδυασμός της αερόβιας άσκησης με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών αποτελεί ουσιαστικά «συνταγή φαρμάκου», γιατί μειώνει πολύ σημαντικά τα επίπεδα των σακχάρων στον οργανισμό και παράλληλα μειώνει αντίστοιχα τις πιθανότητες επιπλοκών, που απασχολούν τους διαβητικούς.
Στην έρευνα συμμετείχαν 262 διαβητικοί διαφόρων ηλικιών – οι περισσότεροι μεσήλικοι. Το 1/4 από αυτούς έκανε ασκήσεις ενδυνάμωσης (κυρίως βάρη) 3 ημέρες την εβδομάδα, το 1/4 έκαναν αεροβική (τρέξιμο, ποδήλατο, διάδρομο), το 1/4 εφάρμοσε συνδυασμό αεροβικής και ενδυνάμωσης και, τέλος, το 1/4 δεν αθλήθηκε καθόλου. Μετά από 9 μήνες (τόσο διήρκεσε η στενή παρακολούθηση της άθλησης και του σακχάρου των διαβητικών από τους ειδικούς), διαπιστώθηκε ότι:
Όσοι συνδύασαν αεροβική και ενδυνάμωση μείωσαν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους από 7,7 στο 7,4.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκε πάντως και σε εκείνους που έκαναν μόνο αεροβική ή μόνο βάρη, απλώς όχι τόσο πολύ όσο σε εκείνους που εφάρμοσαν το συνδυασμό. Έμεινε αμείωτη, ειδικά σε εκείνους που δεν αθλούνταν καθόλου. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένας δείκτης που παρέχει μια γενική εικόνα για το σάκχαρο στον οργανισμό μας τις τελευταίες εβδομάδες ή μήνες – δεν αποτελεί, δηλαδή, ένδειξη σε καθημερινή βάση, αλλά κατά κάποιον τρόπο είναι ο «μέσος όρος» της εικόνας του οργανισμού μας στο πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά ειδικά το σάκχαρο.
Στο πείραμα, όσοι αθλούνταν πήγαιναν στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα και έκαναν άρση ή έλξη βαρών περίπου 15 λεπτά την ημέρα.
Συζητήστε με το γιατρό που σας παρακολουθεί για την ένταση και τη συχνότητα της άθλησης που μπορείτε να εφαρμόσετε εσείς ή κάποιος δικός σας με πρόβλημα διαβήτη. Ίσως, αν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας, να πρέπει να ακολουθήσετε πιο ήπια μορφή άσκησης.
Άρση βαρών για το διαβήτη
Έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν διαβήτη Τύπου ΙΙ μπορούν να μειώσουν τά σάκχαρα στο αίμα τους με ένα πρόγραμμα άθλησης που συνδυάζει την αεροβική με την άρση μικρών βαρών.