Δυτικοευρωπαϊκές και άλλες εφημερίδες προέβαλαν προ διημέρου έρευνα που δείχνει ότι τα οιστρογόνα που χορηγούνται μετά την εμμηνόπαυση «τονώνουν το γυναικείο εγκέφαλο», αλλά το βρετανικό υπουργείο Υγείας παρουσίασε διαφορετικά το ίδιο θέμα στο site του. Συγκεκριμένα, μέμφθηκε τις εφημερίδες που είχαν τίτλους όπως «Οιστρογόνα για δυνατό μυαλό».
Στo site, η έρευνα παρουσιάζεται ως «ενδιαφέρουσα, αλλά μικρή, αφού στηρίχθηκε σε μόλις 33 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες». Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες των γυναικών – σχετικές κυρίως με την ταχύτητα αντίδρασης. «Αυτά τα τεστ», αναφέρει η ανάλυση στο site του βρετανικού υπουργείου Υγείας, «δείχνουν ότι πιθανόν σε έναν αριθμό γυναικών η επιδεξιότητα και η ταχύτητα αντίδρασης να αυξάνονται με τη χορήγηση ορμονών, αλλά σίγουρα δεν μεγαλώνει ο δείκτης νοημοσύνης, όπως υπαινίχθηκαν οι εφημερίδες παρουσιάζοντας με υπερβολές τη συγκεκριμένη έρευνα».
Ο λόγος που το site του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας αντέδρασε έτσι είναι ότι την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα υπουργεία Υγείας στην Ευρώπη (όπως εξάλλου και οι περισσότεροι γυναικολόγοι), λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα μεγάλων διεθνών ερευνών, οδηγήθηκαν στην απόφαση να μη χορηγούν ορμονική υποκατάσταση δίχως σοβαρό λόγο. Συγκεκριμένα, μεγάλες έρευνες έδειξαν το 2000 ότι είναι πολύ πιθανή η συσχέτιση της ορμονοθεραπείας με καρκινογένεση και άλλα προβλήματα υγείας. Κατόπιν αυτού, οι περισσότεροι φορείς έπαψαν να συνιστούν την ορμονοθεραπεία με την ευκολία που έως τότε τη χορηγούσαν και έγιναν πολύ φειδωλοί στη σχετική συνταγογράφηση. Οι περισσότεροι ειδικοί προσπαθούν γενικά από τότε να αποθαρρύνουν τις γυναίκες που ζητούν μετά την εμμηνόπαυση οιστρογόνα για να έχουν πιο νεανική εμφάνιση ή πιο «γερό μυαλό».
Διαμάχες για τα οιστρογόνα
Τονώνουν το μυαλό λένε οι εφημερίδες, διαφωνεί το βρετανικό Υπουργείο Υγείας.