Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison εντόπισαν ένα ένζυμο (το ονόμασαν Sirt3) το οποίο φαίνεται πως «πατάει φρένο» στα γηρατειά και εμποδίζει τη φθορά των κυττάρων. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γενετικής Tomas Prolla, είπε σχετικά ότι εντόπισαν το ένζυμο διερευνώντας το λόγο για τον οποίο η κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων οδηγεί σε μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή.
«Ξέραμε από πειράματα ότι όσα πειραματόζωα τρώνε πολύ λιτά σε όλη τους τη ζωή, τελικά ζουν περισσότερο από τα άλλα και έχουν υγιέστερα γεράματα», δήλωσε ο κ. Prolla και προσέθεσε: «Ερευνήσαμε, λοιπόν, μια συγκεκριμένη λειτουργία του οργανισμού τους, την ακοή, η οποία γνωρίζαμε ότι ως αίσθηση εκπίπτει και σταδιακά ο άνθρωπος και το πειραματόζωο παύουν να ακούν καλά εξαιτίας της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών στον οργανισμό τους και συγκεκριμένα στο εσωτερικό τους αυτί. Επίσης, γνωρίζαμε ότι βασική πηγή ελευθέρων ριζών σε αυτή την περιοχή του ανθρωπίνου σώματος είναι τα μιτοχόνδρια. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα πειραματόζωο υποσιτίζεται και διαπιστώσαμε πως στον οργανισμό του ανεβαίνουν πολύ τα επίπεδα της ουσίας Sirt3. Αυτή η ουσία, με τη σειρά της, διαπιστώσαμε ότι μείωσε πάρα πολύ τον αριθμό των ελευθέρων ριζών που παρήγαγαν τα μιτοχόνδρια των “πεινασμένων” πειραματόζωων. Το πολύ λιτό φαγητό, δηλαδή, παρήγαγε περισσότερη Sirt3 και έτσι μείωσε τις ελεύθερες ρίζες, εξασφαλίζοντας στα ποντίκια καλύτερη ακοή μέχρι τα -αντίστοιχα- βαθιά γεράματά τους».
Τώρα οι ειδικοί σκέφτονται να χορηγήσουν σε πειραματόζωα την ουσία αυτή (τη Sirt3) με τη μορφή ένεσης, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο διασφαλίζει την ακμαιότητά τους ως προς την ακοή, αλλά και προς άλλες λειτουργίες/αισθήσεις τους. Αν η ένεση αποδίδει, θα σημαίνει ότι η χορήγησή της εξασφαλίζει τα οφέλη της στερητικής δίαιτας χωρίς κάποιος να στερείται… το φαγητό.
Αντιγηραντικό χάπι
Η στερητική δίαιτα καταπολεμά τα γηρατειά, αλλά οι ειδικοί βρήκαν τρόπο να μην πεινάμε και να έχουμε τα ίδια οφέλη παίρνοντας απλώς ένα χάπι.