Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που περπατούν γύρω στα 10-15 χιλιόμετρα την εβδομάδα, παρουσιάζουν μικρότερη «συρρίκνωση» στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν το περπάτημα. Η συρρίκνωση της φαιάς ουσίας σε όσους κάνουν καθιστική ζωή αφορά, μάλιστα, περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για τη μνήμη, αλλά και για την αντίληψη και την κρίση.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και οι ειδικοί μελέτησαν περίπου 300 άτομα – το πόρισμά της δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Neurology». Σύμφωνα με αυτό, όσοι συνήθιζαν να περπατούν πολύ από τη μέση ηλικία τους (10 χιλιόμετρα και πάνω την εβδομάδα), είχαν σχεδόν διπλάσια καλές επιδόσεις όταν πλέον ανήκαν στην τρίτη ηλικία και, συγκεκριμένα, όταν ήταν 78 ετών. Επίσης, από όσους περπατούσαν από νέοι ή μεσήλικες, τις καλύτερες επιδόσεις τις είχαν εκείνοι που περπατούσαν από μικροί γύρω στα 15 χιλιόμετρα την εβδομάδα.
Από μια άλλη έρευνα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα και για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβληματικού μνημονικού. Συγκεκριμένα, ένα νέο σκεύασμα τόνωσε σημαντικά τη μνήμη των πειραματόζωων που το έλαβαν. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που το δοκίμασαν σε ζώα, προχώρησαν στη συγκεκριμένη μελέτη επειδή αποδίδουν τη γήρανση του εγκεφάλου μας στο γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε ανεβαίνουν στον οργανισμό μας τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών. Χορήγησαν, λοιπόν, στα πειραματόζωα ένα σκεύασμα που μειώνει τα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών και διαπίστωσαν ότι, πράγματι, η χορήγηση βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη τους. Εντούτοις, δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα οι παρενέργειες του φαρμάκου και δεν ξέρουμε επίσης αν το σκεύασμα μείωσης των γλυκοκορτικοειδών θα είναι εξίσου βελτιωτικό και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Γερό μνημονικό με 2 χλμ. τη μέρα
Νεότερη έρευνα δείχνει ότι οι διανοητικές μας ικανότητες οξύνονται όταν περπατάμε και προτείνουν ως «χάπι» γερού μνημονικού τα 10-15 χιλιόμετρα περπάτημα την εβδομάδα.