Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Brigham διαπίστωσε εξετάζοντας συνολικά 150 παλαιότερες έρευνες ότι οι φίλοι και οι γείτονες αυξάνουν τις πιθανότητες να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη στιγμή κατά 50%. Βρήκαν μάλιστα με στατιστικό μοντέλο ανάλυσης ότι η έλλειψη φίλων είναι εξαιρετικά ανθυγιεινή και αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου σημαντικά, επειδή ισούται (ως προς ανθυγιεινό αποτέλεσμα της) με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα! Το συνέκριναν και με άλλες κακές συνήθειες και διαπίστωσαν ότι οι άφιλοι μπορεί να κάνουν πιθανόν πολύ υγιεινή ζωή, αλλά οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου τους είναι ίσες με των ατόμων που έχουν πρόβλημα αλκοολισμού.
Η έρευνα εξέτασε μελέτες που έγιναν σε όλες τις ηπείρους τα τελευταία 7 χρόνια και οι οποίες διερεύνησαν τους «φακέλους» υγείας 300.000 ανθρώπων κάθε φυλής, θρησκείας, ηλικίας και παιδείας. Τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα όταν διερευνάτο η μοναχικότητα και η κοινωνικότητα –η πρώτη «σκότωνε» 50% συχνότερα.
«Όταν ενδιαφερόμαστε για τις ζωές των άλλων» λένε οι ερευνητές «ενδιαφερόμαστε περισσότερο και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Δηλαδή φροντίζουμε περισσότερο και για τη δική μας υγεία. Επίσης η αίσθηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για κάποιο συγγενή μας ή ένα φίλο δίνει έμμεσα νόημα στη ζωή μας και έτσι δεν ριψοκινδυνεύουμε όσο όταν ζούμε απομονωμένοι»
«Είναι το διαδίκτυο μια μορφή κοινωνικής επαφής;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι που πήραν συνέντευξη από τους ερευνητές. «Είμαστε σχεδιασμένοι να επενεργούμε κοινωνικά, ομαδικά», απάντησαν οι ερευνητές «Οι σχέσεις μας στηρίζουν και ψυχικά και σωματικά από την παιδική ηλικία μέχρι τις εργασιακές σχέσεις και τα γεράματά μας. Μπορεί η διαδικτυακή επαφή να είναι ένα είδος επικοινωνίας, όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.»
Με ένα πακέτο τσιγάρο ισούται η έλλειψη φίλων
Ερευνητές συνιστούν να έχουμε καλές σχέσεις με γείτονες και φίλους, γιατί όταν είμαστε άφιλοι, είναι σαν να καπνίζουμε σχεδόν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.