Νεότερη έρευνα πιθανόν να εξηγεί το γιατί παρουσιάζει καρκίνο το 10-15% των καπνιστών (δηλαδή ποσοστό κατά τη γνώμη των ειδικών χαμηλό) ενώ παρουσιάζουν ανεξήγητα συχνά κακοήθεια στους πνεύμονες άνθρωποι που δεν έβαλαν ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους. Πέρα από τη γονιδιακή ερμηνεία που καιρό τώρα εξετάζουν οι ειδικοί για τα αίτια που κάνουν κάποιον ευάλωτο στον καρκίνο των πνευμόνων, νέα έρευνα προσθέτει δεύτερη εξήγηση:
Ίσως να κάνει τη διαφορά η βιταμίνη Β6 και το αμινοξύ μεθιονίνη
Ειδικοί του IARC (Internation Agency for Research on Cancer) ανακοίνωσαν ότι αν και δεν έχουν βρει τη σχέση αιτιατού αποτελέσματος, δηλαδή με ποιο μηχανισμό η ύπαρξη αρκετής Β6 μειώνει την εκδήλωση κακοήθειας στους πνεύμονες, εντούτοις οι αριθμοί δείχνουν ότι πράγματι όσο λιγότερη Β6 και μεθιονίνη έχει στον οργανισμό του ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει καρκίνο των πνευμόνων.
Και τα δύο διατροφικά στοιχεία (βιταμίνη Β6 και μεθιονίνη) βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά κυρίως στο κρέας, στα ψάρια, σε μερικούς ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι, σε μερικά τυριά (κυρίως στην παρμεζάνα) καθώς και στο αυγό
H B6 προστατεύει τους καπνιστές από τον καρκίνο;
Κάποια τρόφιμα ίσως προσφέρουν ασπίδα προστασίας ειδικά στους καπνιστές. δείχνει νεότερη έρευνα