Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εκτιμά τώρα νέα ιταλική μελέτη.
Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση και την εμφάνιση του καρκίνου.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εθελοντές, από τους οποίους κάποιοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Οι ερευνητές είδαν πως τόσο η ηλικία των συμμετεχόντων όσο και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η διατροφή, η σωματική άσκηση, το στρες λόγω δουλειάς και το περιβάλλον, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη σμίκρυνση των τελομερών – τα οποία, ως γνωστόν, συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.
Από τη μελέτη, ωστόσο, προέκυψε ότι το μήκος των τελομερών μειωνόταν δραματικά στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το μήκος τους είχε μειωθεί ακόμη και κατά 50%, συγκριτικά με το μήκος των τελομερών των ατόμων που έπιναν με μέτρο.
«Όσοι πίνουν πολύ συνήθως φαίνονται καταβεβλημένοι. Πιστεύεται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και εμφάνιση νοσημάτων που συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες», εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δρ. Αντρέα Μπακαρέλι.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Από την άλλη, μελέτη αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει τον γυναικείο εγκέφαλο από τις βλάβες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ειδικοί πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι μια μέτρια δόση ρεσβερατρόλης -της «θαυματουργής» ουσίας που εντοπίζεται στη φλούδα και τα κουκούτσια των κόκκινων σταφυλιών- προστάτευε τα ζώα από τις βλάβες που συνόδευαν ένα ισχαιμικό επεισόδιο.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Experimental Neurology».
Το αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση
Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εκτιμά τώρα νέα ιταλική μελέτη.