Την «μηχανή» παραγωγής όλων των δερματικών κυττάρων ανακάλυψαν ολλανδοί και σουηδοί επιστήμονες.
Ο δρ. Χανς Κλέβερς και η ομάδα του πραγματοποίησαν δοκιμές σε ποντίκια, οι οποίες έδειξαν ότι το είδος των βλαστικών κυττάρων από τα οποία μπορούν να προκύψουν όλες οι μορφές δερματικών κυττάρων ζει στους θύλακες της τρίχας.
Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα βλαστικά κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποκατάσταση τραυμάτων και τη δημιουργία δερματικών μοσχευμάτων για ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
«Πρόκειται για τη “μητέρα” όλων των βλαστικών κυττάρων του δέρματος – που παράγει όλα τα υπόλοιπα είδη βλαστικών κυττάρων», αναφέρει ο δρ. Κλέβερς από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας.
«Τα ίδια βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και στον άνθρωπο, μπορούμε να τα δούμε, και όπως όλα δείχνουν τα κύτταρα αυτά αποτελούν τελικά ό,τι καλύτερο υπάρχει -συγκριτικά με ό,τι έχουμε σήμερα– για τη δημιουργία νέου δέρματος», εξηγεί ο ειδικός.
Το δέρμα αποτελείται από 3 διαφορετικές ποικιλίες κυττάρων – τους θύλακες της τρίχας, τους σμηγματογόνους αδένες και τον ιστό που υπάρχει στο ενδιάμεσο. Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν πολυδύναμα πρωταρχικά κύτταρα από τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι μορφές ανθρώπινων κυττάρων.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο είδος βλαστικών κυττάρων, που ζει στους θύλακες της τρίχας, φέρει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του γονιδίου Lgr6.
Από πειράματα που έκαναν σε τραυματισμένα ποντίκια, είδαν ότι γύρω από τις πληγές τους συγκεντρώνονταν περισσότερα κύτταρα Lrg6, με αποτέλεσμα αυτές να αποκαθίστανται ταχύτερα.
Τώρα οι ειδικοί χρειάζεται να μάθουν πώς να απομονώνουν και τα ανθρώπινα κύτταρα Lrg6, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορεί να πάρει από 2 – 3 χρόνια.
«Τώρα μαθαίνουμε πώς να καλλιεργούμε κύτταρα ποντικών στο εργαστήριο. Όταν μάθουμε να το κάνουμε αυτό και καταφέρουμε να απομονώσουμε και τα αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα, τότε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε και ανθρώπινα κύτταρα», αναφέρει ο δρ. Κλέβερς.
Διαβάστε ακόμα:
Νευρώνες από δερματικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/865/ent.10865.asp
Καρδιά από… δέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/511/ent.8511.asp
Εξαφανίστε τα σημάδια
http://www.vita.gr/html/ent/047/ent.10047.asp
Βρέθηκε η «μητέρα» των δερματικών κυττάρων!
Την «μηχανή» παραγωγής όλων των δερματικών κυττάρων ανακάλυψαν ολλανδοί και σουηδοί επιστήμονες.