Το 2030 η κατάθλιψη θα είναι πρώτη στη λίστα δαπανών της δημόσιας υγείας!
Πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση του αριθμού εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη διατύπωσαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με την ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέσα στα επόμενα χρόνια η κατάθλιψη αναμένεται να αποτελέσει την πιο συνηθισμένη πάθηση.
«Οι αριθμοί του ΠΟΥ μαρτυρούν καθαρά ότι η επιβάρυνση στη δημόσια υγεία, που προκαλεί η κατάθλιψη, θα αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο που μέχρι το 2030 αναμένεται να επιβαρύνει τον τομέα δημόσιας υγείας περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια», επισημαίνει ο δρ. Σέκαρ Σαξένα του ΠΟΥ.
Ιδού, λοιπόν, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη σταδιακή αλλά σταθερή ανάπτυξη της «σιωπηλής» επιδημίας:
– Περίπου το 50% των ψυχικών προβλημάτων ξεκινά πριν από την ηλικία των 14 ετών.
– Περίπου το 20% των παιδιών και των ενηλίκων παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ψυχικές διαταραχές ή προβλήματα.
– Περίπου 800.000 άτομα αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 86% ζει σε χώρες χαμηλού ή μέσου βιοτικού επιπέδου.
– Περισσότερο από το 50% των ατόμων που αυτοκτονούν έχει ηλικία από 15 έως 44 ετών.
– Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών ανήκουν στους άνδρες της ανατολικής Ευρώπης.
«Υπάρχουν μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι τελικά οι φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα κατάθλιψης συγκριτικά με τις πλουσιότερες χώρες, ενώ ακόμα και οι φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε πλούσιες χώρες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με ευκατάστατους συμπολίτες τους», συμπληρώνει ο δρ. Σαξένα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογικής Ψυχολογίας δρ. Μάρτιν Πρινς από το King’s College του Λονδίνου εκτιμά ότι εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν συχνά έντονα οικονομικά προβλήματα, καθώς αδυνατούν να βρουν ή να κρατήσουν τη δουλειά τους.
«Αυτό, εν μέρει, έχει να κάνει με την έλλειψη δημιουργικότητας που εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή μορφή κατάθλιψης, τα οποία έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να προσλαμβάνονται ή να εργάζονται κάπου. Κι εκεί το βάρος μετατίθεται στην πολιτεία, που πρέπει να τους προσφέρει οικονομική βοήθεια, επιδόματα κτλ., ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες», επισημαίνει ο δρ. Πρινς.
Διαβάστε ακόμη:
Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp
Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp
Πανδημία κατάθλιψης ενόψει
Το 2030 η κατάθλιψη θα είναι πρώτη στη λίστα δαπανών της δημόσιας υγείας!