Φωτογραφικά ντοκουμέντα «καταστροφής» του εγκεφάλου λόγω καταχρήσεων προσκομίζει αμερικανός ερευνήτης!

Τι κάνουμε στον εγκέφαλό μας αν «του δίνουμε και καταλαβαίνει» από καφέ, αλκοόλ και κάπνισμα; Ούτε λίγο ούτε πολύ του «ανοίγουμε τρύπες», μας λέει ο καθηγητής Ντάνιελ Τζ. Έιμεν.

Ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και διευθυντής των κλινικών Έιμεν «φωτογράφισε» τον εγκέφαλο μετά από μακροπρόθεσμη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, κάνναβης και καπνού.

Συγκρίνοντας μάλιστα τις τρομακτικές φωτογραφίες με την εικόνα ενός υγιούς εγκεφάλου (φωτογραφία Νο 1) , ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι «τρύπες» που δημιουργούνται στον εγκέφαλο από τη συχνή χρήση των παραπάνω ουσιών μοιάζουν πολύ με εκείνες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια τομογραφιών εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT), ο καθηγητής μελετά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα.

Παρατήρησε, λοιπόν, ότι πολλές φορές τα προβλήματα αυτά δεν οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια, αλλά σε βιολογικά. Κάποιες περιοχές, μάλιστα, υπολειτουργούν ή είναι υπερδραστήριες.

Αυτές οι δυσλειτουργίες, όπως εκτιμά ο ειδικός, μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση διάφορων ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τη φυσιολογική αιμάτωση του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο περιορίζει τη δραστηριότητα ορισμένων περιοχών του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συμπεριφορά του ασθενούς.

Καφεΐνη και νικοτίνη: Ο εγκέφαλος της φωτογραφίας Νο 2 ανήκει σε ατυχή λάτρη της καφεΐνης και της νικοτίνης. Η υπερβολική συνδυασμένη κατανάλωση των δύο αυτών ουσιών δίνει στον εγκέφαλο ακόμη χειρότερη εικόνα από εκείνη που θα είχε από χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοολισμό.

Αυτό, όπως εξηγεί ο νευροεπιστήμονας, συμβαίνει γιατί, αν και η καφεΐνη και η νικοτίνη βραχυπρόθεσμα λειτουργούν ως διεγερτικά, μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, περιορίζοντας έτσι τη δραστηριότητά του…

Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τη φραγή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, προκαλώντας έτσι το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτά τα «νεκρά» σημεία δημιουργούν τους δύο κρατήρες που φαίνονται καθαρά στην φωτογραφία Νο 3.

Ο προμετωπιαίος φλοιός συνδέεται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Συνεπώς, μία βλάβη του μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ελέγχου των παρορμητικών συμπεριφορών και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Επιπλέον, το αλκοόλ επηρεάζει και τους κροταφικούς λοβούς, οι οποίοι συνδέονται με την επεξεργασία της γλώσσας, της μουσικής, των αναμνήσεων και της διάθεσης.

Αλτσχάιμερ: Η νόσος Αλτσχάιμερ μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες -σήμα κατατεθέν της ασθένειας- προκαλούν «βραχυκύκλωμα» μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Η φωτογραφία Νο 4 δείχνει την ξεκάθαρη επίδραση της νόσου στους κροταφικούς λοβούς. Ο δρ. Έιμεν πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνεται ευρύτερη χρήση των τομογραφιών εκπομπής απλού φωτονίου (SPECT) για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια εγκεφαλικής καταστροφής περίπου έξι χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα έκδηλα συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης κ.ά.

Κάνναβη: Η φωτογραφία Νο 5 απεικονίζει τον εγκέφαλο ενός 16χρονου αγοριού, που επί δύο χρόνια κάπνιζε κάνναβη καθημερινά.

Όπως όλες οι ναρκωτικές ουσίες, έτσι και η κάνναβη περνά στη ροή του αίματος, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με το δρ. Έιμεν, οι περιοχές οι οποίες δέχονται τη μεγαλύτερη βλάβη από τη χρήση κάνναβης είναι οι κροταφικοί λοβοί, που εντοπίζονται στη μέση του εικονιζόμενου εγκεφάλου, δεξιά και αριστερά.

Οι εντυπωσιακές και, παράλληλα, τρομακτικές εικόνες προέρχονται από το νέο βιβλίο του ερευνητή με τίτλο «Change Your Brain, Change Your Mind» (Άλλαξε τον Εγκέφαλό σου, Άλλαξε Γνώμη).

Πρέπει να τα «κόψουμε» όλα;

Η ζημιά, που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, εξαρτάται από εξατομικευμένους παράγοντες, ωστόσο μπορούμε να διατυπώσουμε κάποιους γενικούς κανόνες.

«Ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα ή δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα δεν αποτελούν πρόβλημα, όμως οκτώ φλιτζάνια καφές την ημέρα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα ίσως είναι υπερβολικά για τους περισσότερους», εκτιμά ο κ. Έιμεν!

Διαβάστε ακόμα:
Η καλή και η κακή πλευρά του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/087/ent.9087.asp

Πώς αποφασίζει το μυαλό μας;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.8972.asp


Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp