Ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό εφιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέναντι στα αυξανόμενα κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι από τον ιό H1N1 έχουν ξεπεράσει τους 150 στο Μεξικό, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται στην Πολιτεία Οαχάκα. Στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν συνολικά 44 κρούσματα στο Κάνσας, το Οχάιο, το Τέξας, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη. Στον Καναδά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 6, ενώ στο Οντάριο 10-12 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Στην Ευρώπη, για την ώρα, 3 είναι οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών σε Βρετανία και Ισπανία, ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοίνωσε πριν από λίγο και το Ισραήλ.

Παράλληλα, στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαιώθηκαν 3 κρούσματα ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι άλλοι 10 άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων. Στην Αυστραλία, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι πιθανές περιπτώσεις ασθενών εκτοξεύθηκαν στις 40, ενώ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ, το επίπεδο συναγερμού έχει ανεβεί από το τρία στο τέσσερα, στην εξαβάθμια κλίμακα όπου το έξι αντιστοιχεί σε πανδημία.

«Σε μία εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός» υπογραμμίζει ο κ. Κέιτζι Φουκούντα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να προτείνει παρόλα αυτά το κλείσιμο των συνόρων ή τον περιορισμό των ταξιδιών.

Αντιδράσεις για την ονομασία του ιού
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ), η συγκεκριμένη γρίπη δεν θα πρέπει να ονομάζεται «γρίπη των χοίρων» καθώς ο ιός περιέχει στοιχεία της ανθρώπινης γρίπης και εκείνης των πτηνών και μέχρι στιγμής δεν έχει πλήξει κανέναν χοίρο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ίσως θα ήταν πιο λογικό να ονομάσουμε τον ιό «γρίπη της Βορείου Αμερικής», μια ονομασία που βασίζεται στον γεωγραφικό τόπο προέλευσής του, όπως π.χ. «ισπανική γρίπη» ονομάστηκε μια πανδημία που ξεκίνησε στην Ισπανία και σκότωσε περίπου 50 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως το 1918-1919.

«Ο ιός δεν έχει εντοπιστεί σε ζώα. Για αυτό δεν δικαιολογείται η ονομασία “γρίπη των χοίρων”», υποστηρίζει ο ΟΙΕ σε επίσημη ανακοίνωσή του.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από τα ζώα», αναφέρει ο κ. Μπερνάρ Βαλά, εκπρόσωπος του οργανισμού. «Δεν πρόκειται για έναν ιό γρίπης που προέρχεται από χοίρους. Μια από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν ο εργαστηριακός έλεγχος της συμπεριφοράς του συγκεκριμένου στελέχους σε ζώα», εξηγεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως προτείνει να αλλάξει η ονομασία “γρίπη των χοίρων” σε “νέα γρίπη” ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τηβιομηχανία της χοιροτροφίας. “Αποφασίσαμε να μιλάμε από τώρα για νέα γρίπη (“novel flu” στα αγγλικά) ώστε αυτό να μην έχει αρνητική επίπτωση στη βιομηχανία μας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης”, εξήγησε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. “Προκαλέσαμε κακούς συνειρμούς αναφορικά με την κατανάλωση του χοιρινού” μιλώντας για γρίπη των χοίρων, υπογράμμισε. Όμως “η κατανάλωση του χοιρινού είναι εντελώς ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι το κρέας είναι ψημένο”,
διευκρίνισε.

Μπροστά στο «πάγωμα» των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από το Μεξικό στο οποίο προχώρησε η Κίνα, ο κ. Βαλά απαντά λέγοντας: «Δεν έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια ασθένεια που πλήττει τους χοίρους, για αυτό δεν έχουμε καμία νομική βάση ώστε να προχωρήσουμε στην απαγόρευση των εισαγωγών».

Πιο έντονα τα συμπτώματα σε παιδιά και νέους!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η1Ν1 έχει μολύνει κυρίως παιδιά και άτομα ηλικίας από 25 έως 45 ετών.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες διαθέτουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση στον ιό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερες φλεγμονές.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο επικίνδυνη είναι η γρίπη των χοίρων;
http://www.vita.gr/html/ent/002/ent.9002.asp

Όταν φτερνίζεται η Ασία
http://www.vita.gr/html/ent/919/ent.5919.asp

Έξαρση των παιδικών ιώσεων στη χώρα μας
http://www.vita.gr/html/ent/691/ent.8691.asp