Το ξένο γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης από το μητρικό, ευνοώντας έτσι τη συσσώρευση λίπους. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από βέλγους, ιταλούς, γερμανούς, πολωνούς και ισπανούς επιστήμονες, αφορούσε τη μελέτη συνολικά 1.000 μωρών από το 2002 έως το 2004.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», τα μωρά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη χορηγήθηκε ξένο γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (περίπου 2 γρ. ανά 100 kcal), στη δεύτερη χορηγήθηκε ξένο γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης (3-4 γρ. ανά 10 kcal), ενώ τα υπόλοιπα συνέχιζαν να θηλάζουν κανονικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους.
Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα μωρά παρακολουθούνταν στενά. Οι ειδικοί παρατήρησαν λοιπόν, ότι ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές ως προς το ύψος τους, τα μωρά που κατανάλωναν το γάλα με τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης έτειναν να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μπέρτχολντ Κολέτζκο, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία, «Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Παιδική Παχυσαρκία υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του θηλασμού και τα μακροχρόνια οφέλη του μητρικού γάλακτος για την υγεία του βρέφους. Ακόμα, τα συγκεκριμένα ευρήματα κάνουν σαφή την ανάγκη να βελτιωθεί η σύνθεση του ξένου γάλακτος».
Η μείωση των επιπέδων πρωτεΐνης του ξένου γάλακτος μπορεί όντως να συμβάλει σε μια εξισορροπημένη βρεφική ανάπτυξη και να ελαχιστοποιήσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι χρειάζεται εντατικότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του ξένου γάλακτος στην εκδήλωση -ή όχι- της παιδικής παχυσαρκίας.
Διαβάστε ακόμα:
O θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp
Tι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp
Παιδική παχυσαρκία. Ενός κακού μύρια έπονται!
http://www.vita.gr/html/ent/023/ent.7023.asp
Το ξένο γάλα παχαίνει;
Το ξένο γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης από το μητρικό, ευνοώντας έτσι τη συσσώρευση λίπους._x000D_ _x000D_ _x000D_