Υλικά
- (Για 4 άτομα)
- 550 γρ. βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
- 5 φλιτζάνια σπανάκι ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
- 1 φλιτζάνι χοντροκομμένο κρεμμύδι
- 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (ή κονσέρβα)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1½ κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη
- 1½ κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
- 1½ κουταλάκι κάρι σε σκόνη
- 1/3 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με το τζίντζερ στο μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και σοτάρουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το κάρι για 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ρεβίθια και τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι, το νερό, το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι το σπανάκι να μαραθεί. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Γνώμες
Το πιάτο αυτό συστήνεται για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους, καθώς αφενός έχει λίγες θερμίδες και αφετέρου πολλές φυτικές ίνες (18 γρ. ανά μερίδα), που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Προσφέρει, παράλληλα, πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως προβιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βεταΐνη, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Παρόλο που το σπανάκι περιέχει αρκετό ασβέστιο, η απορρόφησή του παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα οξαλικά οξέα του λαχανικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πιάτο αυτό περιέχεται πλήθος ευεργετικών μικροσυστατικών, όπως τα φυτοοιστρογόνα, το λυκοπένιο, η κερκετίνη και άλλα. Αν συνδυαστεί με ρύζι, το πιάτο αποτελεί κατάλληλη επιλογή για χορτοφάγους, καθώς οι πρωτεΐνες που προσλαμβάνονται από τα όσπρια και το ρύζι έχουν παρόμοια θρεπτική αξία με αυτές του κρέατος.
Συμβουλές
Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ρύζι μπασμάτι, για ένα πιο χορταστικό γεύμα.
Σύσταση
- Θερμίδες…………………..1.030
- Λιπαρά……………………..8 γρ.
- Χοληστερίνη………………0 mg*