Υλικά
- Για μία δόση μπεσαμέλ
- 600 ml άπαχο γάλα
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 φύλλο δάφνης
- 125 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
- Αλάτι, πιπέρι
- Για τα λαζάνια
- 15 γρ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι
- 750 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
- 3-4 ξερά σύκα (ψιλοκομμένα)
- 150 ml βραστό νερό
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κουταλιά θυμάρι
- 150 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 500 γρ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 50 γρ. λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 12 φύλλα λαζάνια
- 1 δόση μπεσαμέλ
- 250 γρ. μοτσαρέλα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε το γάλα, το κρεμμύδι και τη δάφνη σε κατσαρόλα και κατεβάζουμε λίγο πριν πάρουν βράση. Αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε για 20 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και, ανακατεύοντας διαρκώς, σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και αλατοπιπερώνουμε.
Για τα λαζάνια Βάζουμε τα πορτσίνι σε μπολ και τα μουλιάζουμε σε βραστό νερό. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά, μετά στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί στην άκρη. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φρέσκες και τις λιαστές ντομάτες, τα σύκα, το ζουμί από τα μανιτάρια και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το ένα τρίτο της σάλτσας μας σε ταψί (20 x 25 εκ.) και στρώνουμε από πάνω τα λαζάνια, το ένα τρίτο της μπεσαμέλ και ένα τρίτο μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας τα συστατικά σε στρώσεις και τελειώνουμε με μια στρώση μπεσαμέλ και μοτσαρέλα. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 45 λεπτά περίπου.
Μερίδες
για 6 άτομα
Γνώμες
Παρά την αυξημένη της περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, η συνταγή προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσθήκη μανιταριών στη συνταγή αντί κρέατος, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η αντικατάσταση κρέατος με μανιτάρια σε συνταγές κύριων γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στο σύνολο της ημέρας! Όσοι προσέχουν το βάρος τους, αντί για μπεσαμέλ, μπορούν να βάλουν τυρί χαμηλών λιπαρών.
Συμβουλές
Μπορείτε να φάτε τα λαζάνια ακόμη και μία ημέρα αργότερα. Είναι το ίδιο νόστιμα όταν τα ζεστάνετε στο φούρνο.
Σύσταση
- Θερμίδες…….3.788
- Λιπαρά………. 166 γρ.
- Χοληστερίνη….439 mg*