Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 άντρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης δεν είναι γνωστές. Ωστόσο, παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η πλούσια σε ζωικά λίπη διατροφή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις. Οι επιστήμονες βρίσκονται συνεχώς στην αναζήτηση νέων θεραπειών που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις
Ελπιδοφόρα είναι τα νέα και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Για τους άνδρες δηλαδή εκείνους, που ενώ ο καρκίνος αρχικά ανταποκρίνεται στην ορμονοθεραπεία στη συνέχεια γίνεται ανθεκτικός σε αυτή και κάνει μεταστάσεις, (κυρίως στα οστά) μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.
● Για πολλά χρόνια η χημειοθεραπεία σε ασθενείς με τον λεγόμενο ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη είχε μόνο ανακουφιστικό ρόλο και δεν συνέβαλε στην παράταση της ζωής.
● Σήμερα, όμως, ένα άλλο φάρμακο δίνει μια νέα προοπτική στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για την ουσία ντοσεταξέλη με τη χορήγηση της οποίας πρώτη φορά καταγράφηκε τόσο σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
● Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μακροχρόνιας διεθνούς κλινικής μελέτης έδειξαν ότι αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής και μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου κατά 21% σε όσους ασθενείς χορηγούνταν ανά 3 εβδομάδες χημειοθεραπεία με ντοσεταξέλη και πρεδνιζόνη αντί της έως τώρα καθιερωμένης χημειοθεραπείας (μιτοξαντρόνη και πρεδνιζόνη). Επιπλέον βελτιώθηκαν τα επίπεδα του PSA στο αίμα και οι ασθενείς είχαν σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συρρίκνωση των όγκων
Την παρασκευή ενός άλλου, νέου φαρμάκου που συρρικνώνει τους όγκους, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν πλέον να βοηθήσουν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν προσβληθεί από τις πλέον επιθετικές, ακόμη και ανίατες μορφές καρκίνου του προστάτη. Το νέο φάρμακο λέγεται αμπιρατερόνη. Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας Γιόχαν ντε Μπόνο δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι το φάρμακο αυτό θα εγκριθεί σε 2 με 3 χρόνια.
Tεστ διάγνωσης
Επιστήμονες ανακάλυψαν 12 νέα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Οι νέες ανακαλύψεις δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Genetics» και αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, αλλά και στη δημιουργία νέων θεραπειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοια διαγνωστικά τεστ θα είναι διαθέσιμα μέσα σε 3 με 4 χρόνια.
Με τη βοήθεια των ρομπότ
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική αφαίρεση του προστάτη αποτελεί την πιο πρόσφατη, παγκοσμίως, εξέλιξη στον τομέα της ριζικής προστατεκτομής Δίνει μεγάλες δυνατότητες λεπτών χειρισμών στους χειρουργούς και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες και αιματηρές καθώς, οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με τομές λίγων χιλιοστών. Το ρομπότ δεν αντικαθιστά το χειρουργό, αλλά λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του γιατρού. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη νοσοκομεία εξοπλισμένα με το ρομποτικό σύστημα (στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα).
Χωρίς νυστέρι
Παράλληλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει την ακτινοθεραπεία άλλο ένα ισχυρό και πολλά υποσχόμενο «όπλο» στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, καθώς και άλλων ουρολογικών προβλημάτων. Αντί για το χειρουργικό νυστέρι, οι ειδικοί χρησιμοποιούν ρομποτική τεχνολογία με ακτίνες και έτσι επιτυγχάνουν μια αναίμακτη επέμβαση που δεν απαιτεί νάρκωση και δεν αφήνει σημάδι στο δέρμα, αφού δεν γίνεται τομή.
Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
Οι άνδρες πρέπει να προσέχουν τον προστάτη τους, ιδιαίτερα από την ηλικία των 50 και μετά. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη το Vita σας ενημερώνει για όλες τις τελευταίες επιστημονικές προόδους.