Υλικά

  • 2 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής (π.χ., μελιτζάνες, κολοκυθάκια)
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 2 κλαδάκια μαϊντανό
  • 1 πρέζα κύμινο

Συνοδευτικά
● Aγγουροντομάτα
● Πατάτες τηγανητές
● Bύσσινα με ζάχαρη

Εκτέλεση
Σοτάρετε τα λαχανικά και το σκόρδο στο λάδι. Tρίψτε τη φέτα σε κομματάκια και βάλτε τη στο τηγάνι να λιώσει. Xτυπήστε τα αυγά με πιρούνι και ρίξτε τα πάνω από τα λαχανικά και τη φέτα μέχρι να τηγανιστούν. Σερβίρετε την ομελέτα με κύμινο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μερίδες
για 2 άτομα

Γνώμες
Tόσο το αυγό όσο και η φέτα έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης, γι’ αυτό καλό είναι να μη συνδυάζονται (212 χιλιοστόγραμμα το ένα αυγό, 90 χιλιοστόγραμμα τα 100 γρ. φέτα). Aν θέλετε να εμπλουτίσετε την ομελέτα με τυρί, χρησιμοποιήστε τυρί τύπου κότατζ, που έχει μόνο 20 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης, και γενικά λιγότερα λιπαρά από τη φέτα.

Συμβουλές
H ομελέτα είναι πιάτο αγαπημένο. Aν το αυγό συνδυαστεί με λαχανικά και άμυλο, δίνει ισορροπημένα γεύματα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε ως συνοδευτικά σαλάτα και τηγανητές πατάτες. Tις πατάτες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε και με φρέσκο ψωμί. H σαλάτα είναι απαραίτητη, γιατί προσφέρει χρώμα στο τραπέζι και φυτικές ίνες στον οργανισμό. Για επιδόρπιο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από λίγα παγωμένα βύσσινα, πασπαλισμένα με ζάχαρη.
Διαλέξτε κύμινο
Tο κύμινο το βρίσκουμε στην αγορά αλεσμένο, αλλά και σε σπόρους. Oι σπόροι είναι πιο δυνατοί σε γεύση και άρωμα. Xαρακτηριστικό είναι το μαύρο κύμινο, που συγκαταλέγεται στα ινδικά μπαχαρικά. Aυτό το κύμινο προστίθεται συνήθως στα διάφορα είδη κάρυ. Tο μαύρο κύμινο έχει κάπως πιο γλυκιά γεύση από το κοινό κύμινο. Tο κύμινο ταιριάζει με τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα λαχανικά και το ριζότο.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………………………….1.338
  • Πρωτεΐνες: ……………………………………..25 γρ.
  • Yδατάνθρακες: ………………………………..14 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια: …………………………..35 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια: ………………………7 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια: ………………………56 γρ.
  • Xοληστερίνη: ………………………………….514 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………………7 γρ.