1 μέτριο τηγάνι
1 μεγάλο μπολ
1 μέτριο ταψί
1 ξύλινη κουτάλα για ανακάτεμα
Γυάλινα βάζα
1/2 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι μελάσα (ή σιρόπι σφενδάμου)
2 κουταλιές βούτυρο
1/4 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
4 φλιτζάνια νιφάδες βρόμης
1/2 φλιτζάνι τρίμμα φυσικής καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
1 κουταλάκι αλάτι
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 165° C.
2. Ρίξτε σε ένα τηγάνι το μέλι, τη μελάσα (ή το σιρόπι σφενδάμου), το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη και βάλτε τα σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τις νιφάδες βρόμης, το τρίμμα της καρύδας και το αλάτι.
4. Ρίξτε το μείγμα με το μέλι στο μπολ με τις νιφάδες βρόμης και ανακατέψτε καλά.
5. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί, απλώστε ομοιόμορφα την γκρανόλα σε όλη του την επιφάνεια και ψήστε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά , ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
6. Αφήστε τη να κρυώσει και φυλάξτε τη σε γυάλινα βάζα.
Παραλλαγή: Δοκιμάστε μια παραλλαγή της συνταγής με άρωμα αμύγδαλου και αποξηραμένα κεράσια. Για να τη φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλάκι εσάνς αμύγδαλου λίγο πριν κατεβάσετε από τη φωτιά το μείγμα με το μέλι και θα προσθέσετε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα με τις νιφάδες βρόμης. Ψήστε την γκρανόλα για 12 περίπου λεπτά, προσθέστε 1 φλιτζάνι αποξηραμένα κεράσια και συνεχίστε το ψήσιμο για 8-13 λεπτά ακόμα.