Ο έλεγχος της εσωτερικής μας έντασης συνδέεται με τον χρόνο της επούλωσης τραυμάτων, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο θυμός και το στρες επιβραδύνουν σημαντικά την διαδικασία της επούλωσης. Στην έρευνά τους συμμετείχαν συνολικά 100 εθελοντές, στους οποίους προκλήθηκε μια φουσκάλα στο χέρι ενώ στην πορεία τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την διαχείριση του θυμού τους.
Αν και ο παράγοντας της έκφρασης – το αν δηλαδή οι εθελοντές κρατούσαν τον θυμό μέσα τους ή τον εξωτερίκευαν – δεν φάνηκε να έχει επιπτώσεις στην διαδικασία επούλωσης του τραύματος, παρόλα αυτά, σε όσους είχαν δηλώσει ότι δεν μπορούσαν εύκολα να ελέγξουν τα νεύρα τους οι φουσκάλες καθυστερούσαν να επουλωθούν.
Ο λόγος, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μολύνσεων.
Από άλλες έρευνες, έχει παρατηρηθεί ότι οι πληγές γυναικών που φροντίζουν συζύγους ή γονείς με άνοια χρειάζονται 24% περισσότερο χρόνο για να κλείσουν. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν ακόμη και τα συζυγικά καυγαδάκια.
Ο δρ. Στηβ Μπλουμ, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής του Imperial College London, υποστηρίζει ότι το σώμα μας θέτει προτεραιότητες. Όταν λοιπόν εντοπίζει το αίσθημα του θυμού, του δίνει προτεραιότητα με αποτέλεσμα οι άλλες λειτουργίες του να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Ο θυμός καθυστερεί την επούλωση
Ο έλεγχος της εσωτερικής μας έντασης συνδέεται με τον χρόνο της επούλωσης τραυμάτων, όπως δείχνει νέα έρευνα.