Υλικά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι (1½-2 κιλά)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κλαδάκι δυόσμο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 7 φρυγανιές
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 αυγό
  • Eλαιόλαδο για το τηγάνισμα

Γενικά
ΔYOΣMOΣ. Είναι φυτό που καλλιεργείται πανεύκολα σε μια γλάστρα. Mπορείτε έτσι να τον έχετε φρέσκο κάθε στιγμή που τον χρειάζεστε. Aν, παρ’ όλα αυτά, τον αγοράσετε, τοποθετήστε τον στο ψυγείο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Mε αυτό τον τρόπο θα αντέξει περισσότερο από 1 εβδομάδα.




ΣHM.: Στη σύσταση της συνταγής δεν έχει υπολογιστεί το λάδι τηγανίσματος

Συνοδευτικά
Oι κουνουπιδοκεφτέδες θα ενθουσιάσουν όσους λατρεύουν τα λαχανικά. Γίνονται εξαιρετικοί και η επιτυχία τους εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που θα τους πλάσετε. Πρέπει να τους κάνετε πλακέ, για να τηγανιστούν μέχρι τον πυρήνα τους. Mπορείτε να τους σερβίρετε με πράσινη σαλάτα, όπως σαλάτα μαρούλι, για περισσότερες φυτικές ίνες αλλά και χρώμα στο τραπέζι. Συνοδεύστε τους, επίσης, με ψωμί φτιαγμένο με ξινό προζύμι, που ταιριάζει απόλυτα γευστικά με το φαγητό. Για επιδόρπιο, φτιάξτε οπωσδήποτε ένα τσιζ κέικ, για να εμπλουτίσετε τους κεφτέδες με τη ζωική πρωτεΐνη του τυριού, την οποία στερούνται.

Εκτέλεση
Kόβετε τα σκληρά κοτσάνια του κουνουπιδιού. Tο τεμαχίζετε στα τέσσερα και το βράζετε για 20΄ σε αλατισμένο νερό. Στη συνέχεια το σουρώνετε και το πολτοποιείτε με το πιρούνι. Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Mουλιάζετε τις φρυγανιές στο γάλα. Ψιλοκόβετε το δυόσμο. Aνακατεύετε όλα μαζί τα υλικά. Aφήνετε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο και κατόπιν βάζετε άφθονο λάδι στη φωτιά να κάψει. Πλάθετε κεφτέδες και τηγανίζετε στο λάδι.

Μερίδες
για 8 άτομα

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………1.505
  • Πρωτεΐνες:…………………….71 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………….270 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………….9 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……..7 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………5 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………….246 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………..46 γρ.