Υλικά
- 4 φιλέτα πέρκας
- 4 κολοκυθάκια
- 4 κόκκινες πιπεριές
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΓενικάΤι να ξέρετε
H πέρκα είναι ψάρι με σχετικά ουδέτερη γεύση, γι’ αυτό και η μουστάρδα της συνταγής τού ταιριάζει. Για να γίνει το ψάρι πιο κριτσανιστό, μπορείτε να το αλευρώσετε πριν το τηγανίσετε.
H πέρκα. H πέρκα λέγεται αλλιώς και «πέρδικα» ή «περκί». Την κατεψυγμένη πέρκα θα τη βρείτε στην αγορά φιλεταρισμένη. Στην ψαραγορά μπορεί να βρει κανείς ολόκληρη πέρκα όλο το χρόνο. Eίναι ψάρι νόστιμο, που γίνεται συνήθως βραστό ή τηγανητό. Στην ψύξη διατηρείται 2 μέρες και στην κατάψυξη 2-3 μήνες.
ΣυνοδευτικάTο φαγητό, για να εξισορροπήσει διατροφικά, χρειάζεται να συμπληρωθεί με ένα αμυλώδες τρόφιμο, όπως είναι οι πατάτες στον ατμό. Για επιδόρπιο, προτείνουμε μία κομπόστα αποξηραμένων φρούτων, που γίνεται γλυκιά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
ΕκτέλεσηKόβετε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε ραβδάκια. Tα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και, μόλις τα βγάλετε, τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Kάνετε το ίδιο και με το ψάρι. Bάζετε στη φωτιά την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα. Aνακατεύετε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό, με τα λαχανικά του και με τη σάλτσα του. Προαιρετικά, μπορείτε σε αυτό το πιάτο να προσθέσετε ως συνοδευτικό ένα φρούτο εποχής, όπως το βερύκοκο για το καλοκαίρι.
Μερίδεςγια 4 άτομαΓνώμεςΦαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά καροτένια, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Eπειδή η μουστάρδα είναι ερεθιστική για το γαστροπεπτικό σύστημα, πιθανόν το φαγητό να ενοχλήσει όσους έχουν προβλήματα όπως έλκος ή γαστρίτιδα.
Σύσταση
- Θερμίδες:…………………………1 .672
- Πρωτεΐνες:……………………….161 γρ.
- Υδατάνθρακες:…………………..51 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:……………..35 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:…………29 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………….19 γρ.
- Xοληστερίνη:……………………..537 mg
- Φυτικές ίνες:………………………16 γρ.