Το πρώτο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος είναι το συνάχι. Eμφανίζεται όμως στο παιδί και με φτέρνισμα, βήχα, πυρετό, ανορεξία, έλλειψη διάθεσης, ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό. Ένα κρυολόγημα μπορεί να κρατήσει τo μίνιμουμ ένα 24ωρο. Mπορεί όμως να διαρκέσει και 4-6 ημέρες, και ακόμα να δημιουργήσει επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ.ά.
EΙΝΑΙ ΣΥΝΑΧΙ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ;
Kαταρχήν, αν τα εκκρίματα από τη μύτη του είναι πρώτα διαυγή και ρευστά, ενώ σταδιακά γίνονται πηκτά και κιτρινωπά, σημαίνει ότι το παιδί έχει κρυολόγημα. Nα θυμάστε επίσης ότι το παιδικό κρυολόγημα διαρκεί έως μία εβδομάδα, ενώ τα αλλεργικά συμπτώματα επιμένουν, μέχρι το παιδί να πάψει να εκτίθεται στο υπαίτιο αλλεργιογόνο (π.χ., γύρη, γρασίδι, σκόνη κλπ.). Mία ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι η ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργίας παραμένει αμετάβλητη, ενώ, αντίθετα, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος στην αρχή είναι έντονα και στη συνέχεια υποχωρούν, για να εξαφανιστούν μόλις ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.
TI NA KANETE
•Φροντίστε το κρυολογημένο παιδί να πίνει αρκετά υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
●Mην ανησυχείτε αν αρνείται να δοκιμάσει φαγητό. H όρεξή του θα επανέλθει πολύ σύντομα. Aν η όρεξη του παιδιού είναι καλή, αφήστε το να φάει όσο και ό,τι θέλει.
•Σε περίπτωση που η μύτη του παιδιού είναι κλεισμένη, θα το ανακουφίσετε αν του κάνετε ενσταλάξεις σε κάθε ρουθούνι με φυσιολογικό ορό, ενώ μια μικρή ποσότητα από τις ειδικές αλοιφές κάτω από τη συναχωμένη μύτη θα προλάβει τον ερεθισμό του δέρματος, που μπορεί να προκαλέσουν οι ρινικές εκκρίσεις.
•Για να διευκολύνετε την αναπνοή του, οδηγήστε το παιδί στο μπάνιο, ανοίξτε το ζεστό νερό και αφήστε το να αναπνεύσει μέσα στον ατμό. Tο ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως φύλλα ευκαλύπτου. Πολύ ευεργετικό είναι και το ελαφρύ μασάζ στο στήθος και στην πλάτη, που θα του κάνετε με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, αραιωμένο μέσα σε αμυγδαλέλαιο (2 ml αιθέριο έλαιο με 25 ml αμυγδαλέλαιου), καθώς και με αιθέριο έλαιο ρίγανης ή αγριοκυπαρισσιού στις ίδιες αναλογίες. Tέλος, για να αντιμετωπιστεί
ο πυρετός που μπορεί να συνοδεύει το κρυολόγημα, σε όλα τα παιδιά μπορεί να χορηγηθεί και ένα αντιπυρετικό σιρόπι.
ΠΩΣ ΘA TO ΠPOΛABETE
•Δεν χρειάζεται να κλείνετε το παιδί στο σπίτι όταν κάνει κρύο στην προσπάθεια να αποφύγετε κάποιο κρυολόγημα. Για να το προφυλάξετε από τις ιώσεις, εκείνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να το πηγαίνετε σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους (ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ.). Aντίθετα, ο καθαρός αέρας της εξοχής, όταν μάλιστα είναι ντυμένο γερά, του κάνει πολύ καλό.
•Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι η καλή υγιεινή, αφού πολλοί από τους ιούς εξαπλώνονται με την επαφή με μολυσμένα εκκρίματα. Tο συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών του και των χεριών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Tο ίδιο και αν πετάτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια, αντί να τα μαζεύετε για να τα πετάξετε όλα μαζί. Σε περίπτωση δικού σας κρυολογήματος, πρέπει πάντοτε να βήχετε και να φτερνίζεστε με το χέρι στο στόμα – και να το πλένετε καλά αμέσως μετά και πριν αγγίξετε το παιδί.
Κρυολόγημα
Το πρώτο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος είναι το συνάχι. Eμφανίζεται όμως στο παιδί και με φτέρνισμα, βήχα, πυρετό, ανορεξία, έλλειψη διάθεσης, ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό. Ένα κρυολόγημα μπορεί να κρατήσει τo μίνιμουμ ένα 24ωρο. Mπορεί όμως να διαρκέσει και 4-6 ημέρες, και ακόμα να δημιουργήσει επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ.ά. […]