Πολύ συχνά η διάρροια, όπως και ο εμετός, είναι συμπτώματα κάποιας λοίμωξης του εντέρου (ιογενής ή μικροβιακή), που προκαλεί επίσης στην κοιλιά συνεχή και κολικοειδή πόνο.
H διάρροια στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη γιατί, αν η απώλεια υγρών δεν ελεγχθεί έγκαιρα, είναι δυνατόν να τους προκαλέσει αφυδάτωση. Γι’ αυτό, σε μια διάρροια που διαρκεί, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση του παιδιάτρου. Tο παιδί, εκτός από το νερό που χάνει με τις διαρροϊκές κενώσεις, χρειάζεται και ηλεκτρολύτες. O γιατρός λοιπόν μπορεί να συστήσει έτοιμα ηλεκτρολυτικά διαλύματα από το στόμα (για τις πρώτες 12-14 ώρες), καθώς και το να κάνετε στο παιδί και την ανάλογη δίαιτα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η διάρροια οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα μικροβιακής αιτίας, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει στο παιδί αντιβιοτικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Tα αντιδιαρροϊκά φάρμακα αντενδείκνυνται στα παιδιά.
TI NA KANETE
•Σε περίπτωση ελαφριάς διάρροιας, μπορείτε να συνεχίσετε το κανονικό διαιτολόγιο στο παιδί, αποφεύγοντας για 2-3 ημέρες το γάλα, τα παχιά τυριά, τα πολλά φρούτα και λαχανικά, τα γλυκά.
•Τα υγρά (νερό, ροφήματα) πρέπει να του τα δίνετε σε μικρές ποσότητες κάθε 1-2 ώρες, και ποτέ κρύα. Tα κρύα υγρά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στην κοιλιά.
ΠΟΣΑ ΥΓΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
TPOΦEΣ KATA THΣ ΔIAPPOIAΣ
Όταν η διάρροια βρίσκεται σε έξαρση, δίνετε στο παιδί τροφές που έχουν στυπτικές ιδιότητες. Tέτοιες τροφές είναι:
•Το καρότο (σε χυμό ή βρασμένο), που έχει και πολλές βιταμίνες (A, B, C και E), καθώς και μεταλλικά άλατα, τα οποία αναπληρώνουν αυτά που χάνει ο παιδικός οργανισμός με τις κενώσεις.
•Το μήλο, καθαρισμένο και τριμμένο.
•Ο λαπάς, με άφθονο λεμόνι, που θεωρείται άριστο βακτηριδιοκτόνο.
•Ο χυμός μισού λεμονιού.
•Αφέψημα ρίγανης (ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη για ένα φλιτζάνι βραστό νερό).
Μην αφήνετε το παιδί τελείως νηστικό. Eίναι σημαντικό να τρώει λίγες πρωτεΐνες, όπως κίτρινο τυρί, κοτόπουλο, έστω και σε μικρή ποσότητα.
Ένας απλός τρόπος για να υπολογίσετε τα υγρά που χρειάζεται το παιδί με διάρροια, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του, είναι ο εξής: Για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών με 25 κιλά βάρος σώματος, υπολογίστε 1 φλιτζάνι υγρών και πάνω για κάθε κένωση. Eνώ ένα παιδί με βάρος μεγαλύτερο από 25 κιλά χρειάζεται 2 φλιτζάνια υγρών, τουλάχιστον, για να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε με την κένωση.