Στον αστιγματισμό ο κερατοειδής χιτώνας ή
ο φακός του ματιού παρουσιάζει μία ανισομερή καμπυλότητα. Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με τη μυωπία ή την υπερμετρωπία. Kύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και μειώνεται με το χρόνο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ένα παιδί που έχει αστιγματισμό βλέπει ελαφρώς παραμορφωμένο το περίγραμμα των σχημάτων, με αποτέλεσμα να βλέπει θολά, να ζαλίζεται όταν διαβάζει και να κουράζονται τα μάτια του.
AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για τον αστιγματισμό ένα παιδί θα χρειαστεί να φορέσει γυαλιά ή φακούς επαφής, αν είναι μεγαλύτερο.
ΠPOΛHΠTIKA METPA
•Να ελέγχετε την απόσταση της οθόνης του υπολογιστή του όταν γράφει ή παίζει παιχνίδια (καλό είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και σε απόσταση περίπου 45-75 εκατοστών).
•Να μεριμνάτε εγκαίρως για κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια του παιδιού.
•Να φροντίσετε να φορά πάντα τα σωστά γυαλιά (αν χρειάζονται).
•Να προστατεύετε τα μάτια του από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, με τη χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου.
•Να ελέγχετε τις συνθήκες φωτισμού όταν διαβάζει. Ο κακός φωτισμός κουράζει τα μάτια και μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στην όραση.
•Να παροτρύνετε το παιδί, όταν γράφει ή διαβάζει, να σηκώνει τα μάτια του και να κοιτά αλλού για λίγα δευτερόλεπτα – κάθε δέκα περίπου λεπτά. Aυτό επειδή οι μύες των ματιών κουράζονται ιδιαίτερα όταν μένουν ακίνητοι, όταν δηλαδή κοιτάζουμε για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο.
Αστιγματισμός
Στον αστιγματισμό ο κερατοειδής χιτώνας ή ο φακός του ματιού παρουσιάζει μία ανισομερή καμπυλότητα. Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με τη μυωπία ή την υπερμετρωπία. Kύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και μειώνεται με το χρόνο. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ένα παιδί που έχει αστιγματισμό βλέπει ελαφρώς παραμορφωμένο το περίγραμμα των σχημάτων, με αποτέλεσμα να βλέπει […]