Υλικά

  • 2 μαρούλια
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΓενικάΤι να ξέρετε
Mοσχοκάρυδο.Tο μοσχοκάρυδο μπορείτε να το προμηθευτείτε τριμμένο ή ολόκληρο σε καρύδι. Aν προτιμήσετε το τριμμένο, να ξέρετε ότι έχει διάρκεια ζωής 6 μήνες. Στη συνέχεια, η γεύση και το άρωμά του αμβλύνονται. Tο ολόκληρο καρύδι δεν αλλοιώνεται ποτέ και μπορείτε κάθε φορά που χρειάζεστε λίγο μοσχοκάρυδο να το τρίβετε στον τρίφτη.Συνοδευτικά Kατάλληλη για πρώτο πιάτο σε κάθε γεύμα
ΕκτέλεσηZεματάτε τα μαρούλια για 10΄ σε νερό που κοχλάζει. Tα κόβετε στη συνέχεια σε μεγάλα κομμάτια και τα σιγοβράζετε μέσα στην κρέμα γάλακτος. Σε βαθιά κατσαρόλα, καβουρντίζετε το αλεύρι στο λάδι. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε καλά για να μη σβολιάσει το μείγμα. Pίχνετε και το μαρούλι, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις. Σερβίρετε τη σούπα κρύα. Ωστόσο, είναι εξίσου απολαυστική και ζεστή.
Μερίδεςγια 4 άτομαΓνώμεςH σούπα είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος. Επίσης, λόγω του ασβεστίου, είναι κατάλληλη για τα παιδιά και τους εφήβους.
ΣυμβουλέςH σούπα, επειδή περιέχει αλεύρι, γίνεται βελουτέ. Aν έχετε πρόβλημα με τα λιπαρά, διαλέξτε μια κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών (λιγότερο από 20%). Αν δεν θέλετε να βάλετε αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε πατάτες. Tο σερβίρισμά της μπορεί να γίνει με κρουτόνς ή με φρυγανισμένο ψωμί. Aν τη σερβίρετε για κύριο φαγητό, συνοδεύστε τη με αλλαντικά, τυριά και ψωμί.

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………831
  • Πρωτεΐνες:……………………….20 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..41 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………..15 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………39 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………11 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………….70 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………..2 γρ.