H μόδα έχει μακρά παράδοση στην ταλαιπωρία! Από τους μεταλλικούς δακτυλίους που χρησιμοποιούσαν κάποιες φυλές της Αφρικής για να μακρύνει ο λαιμός των γυναικών, τους επιδέσμους με τους οποίους έδεναν σφιχτά τα πόδια τους οι γκέισες για να γίνουν λεπτά και κομψά, αλλά και τους ασφυκτικούς κορσέδες της βικτοριανής εποχής έως σήμερα, πολλά πράγματα άλλαξαν στα ντεφιλέ της μόδας. Ωστόσο, και σήμερα η μόδα όχι μόνο συνεχίζει να μας… ταλαιπωρεί, αλλά συχνά γίνεται και ανθυγιεινή. Τα στενά μπλουτζίν, τα σέξι εσώρουχα, τα ψηλά τακούνια, αλλά και πολλές ακόμα από τις… μοδάτες επιλογές μας, μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.
Στενά τζιν και εσώρουχα: Τα στενά τζιν παντελόνια, που δεν έχουν καμιά ελαστικότητα, ταλαιπωρούν το φλεβικό μας σύστημα, επειδή πιέζουν το επιφανειακό φλεβικό δίκτυο και επιβραδύνουν ή εμποδίζουν την επιστροφή του φλεβικού αίματος. Αυτού του είδους τα παντελόνια επιταχύνουν την έλευση της φλεβικής νόσου σε αυτούς που έχουν την προδιάθεση ή επιδεινώνουν μια ήδη εγκατεστημένη φλεβική νόσο.
• Τα στενά χαμηλοκάβαλα παντελόνια, ειδικά τα δερμάτινα, μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των ανδρών, γιατί υπερθερμαίνουν τους όρχεις, μειώνοντας έτσι την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, επομένως και την ποιότητά τους. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τα στενά σλιπάκια, τα οποία πιέζουν τους όρχεις ασφυκτικά στο σώμα.
• Oι σφιχτοί κορσέδες και τα καλσόν που σφίγγουν πάνω στην περιφέρεια και φορούν συχνά οι γυναίκες για καλλίγραμμη σιλουέτα, ενδέχεται, αν χρησιμοποιούνται συστηματικά, να προκαλέσουν ατροφία των μυών της κοιλιάς.
Τι να κάνετε: Προτιμάτε τα αεράτα ρούχα και εσώρουχα και αποφεύγετε να φοράτε πολλές ώρες τα στενά παντελόνια ή φροντίστε τουλάχιστον να αγοράσετε το σωστό μέγεθος. Για να καταλάβετε αν είναι το νούμερό σας, πρέπει να μπορείτε να σκύβετε με άνεση όταν το δοκιμάζετε. Αν νιώθετε ότι σας πιέζει πολύ στους μηρούς ή στους γλουτούς σας, δοκιμάστε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Μην επιλέγετε, επίσης, καλσόν με στενό λαστέξ στην περιφέρεια και αποφεύγετε τη συνεχή χρήση του κορσέ. Για τους άνδρες, τα καλύτερα εσώρουχα είναι αυτά που σφίγγουν στο πόδι και είναι άνετα μπροστά.
Συνθετικά ρούχα: Με τα συνθετικά ρούχα το σώμα ιδρώνει περισσότερο. Ταυτόχρονα, τα συνθετικά υφάσματα δεν απορροφούν την υγρασία, αλλά τη συγκρατούν και τη συντηρούν, με αποτέλεσμα το περιβάλλον υγρασίας που δημιουργείται να ευνοεί τις συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών. Επίσης, οι διάφορες νέες ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και φυσαλίδες, μέχρι και αλλεργική δερματίτιδα. Δερματίτιδα εξ επαφής ενδέχεται να προκληθεί και από το καουτσούκ που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ρούχα, από το χρώμιο που υπάρχει στα δερμάτινα, από το νικέλιο που υπάρχει σε κουμπιά, φερμουάρ και σήματα ρούχων, καθώς και από τα ελαστικά ρούχα εξαιτίας του ελαστικού που περιέχουν.
Τι να κάνετε: Επιλέγετε βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν στο σώμα να αερίζεται και εμποδίζουν την αύξηση της θερμότητας και της υγρασίας. Αποφεύγετε κυρίως τα στενά συνθετικά εσώρουχα, γιατί είναι κολλητά πάνω στο δέρμα και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών ερεθισμών.
Στρινγκ: Μπορεί τα στρινγκ να είναι στη μόδα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα για την πρόκληση μολύνσεων και ερεθισμών στην ευαίσθητη περιοχή. Με την τριβή ερεθίζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και προκαλούν ερεθισμό, κνησμό ακόμα και μικρές φλεγμονές και αμυχές. Συχνά μετακινούνται και μπορεί, αν δεν εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα μιας γυναίκας, το πίσω μέρος να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να μεταδοθούν βακτήρια, προκαλώντας λοιμώξεις. Άλλο ένα μειονέκτημά τους είναι ότι αφήνουν εκτεθειμένα τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να «τραυματίζονται» από την τριβή της ραφής των παντελονιών. Ειδικά όταν φοριούνται με μίνι φούστες, οι ευαίσθητες περιοχές έρχονται σε άμεση επαφή με καθίσματα και μικρόβια.
Τι να κάνετε: Τα εσώρουχα είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν τις ευαίσθητες περιοχές και αυτό το πετυχαίνουν καλύπτοντάς τις. Αποφεύγετε, λοιπόν, να φοράτε στρινγκ συστηματικά, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, τις κυστίτιδες και τις κολπίτιδες.
Σουτιέν με μπανέλες: Η συστηματική χρήση πολύ σφιχτών σουτιέν, ειδικά αυτών με τις μπανέλες, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, στην πλάτη, πεπτικές ενοχλήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή, επειδή σφίγγουν και πιέζουν προς τα κάτω το διάφραγμα. Ερευνητές, μάλιστα, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δημιουργούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, και ερευνούν την πιθανότητα να επηρεάζουν τη ροή του αίματος από και προς τους μαστούς.
Τι να κάνετε: Nα φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% περίπου των γυναικών φορούν λάθος νούμερο. Να ανανεώνετε τα σουτιέν σας κάθε χρόνο. Ένας τρόπος να ξέρετε αν φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν είναι να το κουμπώσετε στη μεσαία θέση και να περάσετε το δάχτυλό σας κάτω από την μπρατέλα. Αν χωράει ίσα-ίσα, σημαίνει ότι είναι το νούμερό σας.
Καλσόν: Τα νάιλον καλσόν εμποδίζουν το δέρμα να αερίζεται σωστά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων. Μπορεί, επίσης, όταν είναι πολύ στενά και κοντά, να ευνοήσουν την είσοδο νυχιών μέσα στο δέρμα.
Τι να κάνετε: Να επιλέγετε το σωστό μέγεθος καλσόν. Είναι σημαντικό να μη νιώθετε τα δάχτυλά σας να ασφυκτιούν. Επίσης, όταν το φοράτε, φροντίστε να τραβάτε προς τα έξω τα σημεία που ακουμπούν στα δάχτυλα, ώστε να τους δημιουργείτε χώρο να τεντώνονται.
Για να έχει το βήμα μας ελαστικότητα και σταθερότητα και το σώμα μας σωστή στήριξη, πρέπει το πόδι μας να στηρίζεται σε τρία σημεία: στη φτέρνα, στο μεγάλο και στο μικρό δάχτυλο. Η χρήση όμως ακατάλληλων υποδημάτων προκαλεί διάφορα προβλήματα. Τα ψηλά και στυλάτα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι πιθανό να βλάψουν το πέλμα, αλλά και τα ίδια τα δάχτυλα. Η ανύψωση της φτέρνας, που συνεπάγεται η χρήση ενός ψηλοτάκουνου υποδήματος, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων και δυσμορφίες των αστραγάλων. Η μεταφορά όμως του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όπως στα γόνατα. Η καθημερινή τους πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία λόγω της καταπόνησης των μυών της μέσης, κάτι που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες. Με τα ψηλά τακούνια περιορίζεται στο μισό και το εμβαδόν στήριξης του ποδιού, με αποτέλεσμα την αστάθεια στο βάδισμα. Κατά συνέπεια, αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόκληση διαστρεμμάτων (το 80% περίπου των διαστρεμμάτων οφείλεται στα τακούνια) και καταγμάτων. Επιπλέον, τα ψηλά τακούνια δυσχεραίνουν την επιστροφή του φλεβικού αίματος, γιατί δεν επιτρέπουν στους μυς της κνήμης να λειτουργήσουν σωστά την ώρα της βάδισης. Τα δε μυτερά παπούτσια που πιέζουν τα δάχτυλα δημιουργούν κάλους. Τα σκληρά υποδήματα δημιουργούν πληγές και τα κλειστά που δεν αερίζονται μπορεί να προκαλέσουν μυκητιάσεις.
Τι να κάνετε: Μη φοράτε ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα. Γενικά, το τακούνι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 4 πόντους ύψος.
Η πιο συνηθισμένη αλλοίωση που παρατηρείται στα νύχια από τα βερνίκια νυχιών είναι η δυσχρωμία. Τα πολύ έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και καφέ) μπορεί να κιτρινίσουν τα νύχια. Επίσης, το συχνό βάψιμο των νυχιών μπορεί να προκαλέσει απώλεια της στιλπνότητάς τους ενώ, από τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος, τα νύχια αφυδατώνονται, ξεφλουδίζουν και λεπταίνουν. Κατά την περιποίηση των νυχιών σας, αποφεύγετε να αφαιρείτε τα πετσάκια, γιατί μπορεί να τραυματιστεί η μήτρα του νυχιού και να προκληθούν μολύνσεις.
• Τα τεχνητά νύχια απαιτούν για την εφαρμογή τους μια διαδικασία απλή και ανώδυνη, αλλά όχι και ακίνδυνη, αφού μπορεί να βλάψουν τα φυσικά σας νύχια. Οι αλλοιώσεις που συνήθως προκαλούνται είναι: • Ανώμαλη επιφάνεια του φυσικού νυχιού που εμφανίζει ακρολοφίες και απολέπιση, • ονυχόλυση (εμφάνιση μικροδιαβρώσεων, αυλακώσεων και εύκολο σπάσιμο του νυχιού), • φλεγμονή στη μήτρα (τη λευκή περιοχή) του νυχιού. (Όλες οι παραπάνω αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται όταν ακολουθείται έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.) Πριν βάλετε τεχνητά νύχια, επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να ελέγξει την κατάσταση των νυχιών σας. Αν τα νύχια σας έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα, όπως ονυχομυκητίαση, ψωρίαση κλπ., τότε η χρησιμοποίηση τεχνητών νυχιών αντενδείκνυται. Αν είναι υγιή και αποφασίσετε να βάλετε τεχνητά νύχια, πρέπει τουλάχιστον να τα αφαιρείτε συχνά, προκειμένου να ελέγχετε την κατάσταση των φυσικών σας νυχιών.
Βαφές μαλλιών: Τα μαλλιά μας φαίνεται πως είναι τα πιο ταλαιπωρημένα σημεία του σώματός μας από τη μόδα. Η επεξεργασία τους με διάφορες μεθόδους δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις τρίχες. Για παράδειγμα, η αλλαγή των ίσιων μαλλιών σε κατσαρά (περμανάντ) θεωρείται η πιο βλαβερή κοσμητική διαδικασία στο κομμωτήριο, γιατί αλλάζει η χημική δομή της τρίχας και συχνά παρατηρούνται παρενέργειες στις τρίχες και στο δέρμα. Από την άλλη, οι μόνιμες βαφές μαλλιών επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών. Η τρίχα συνήθως γίνεται σκληρή, αφυδατωμένη και θαμπή. Παράλληλα, μπορεί να προηγηθεί κνησμός και ερυθρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Η βασική ουσία που περιέχεται στις περισσότερες μόνιμες βαφές, η παραφαινυλοδιαμίνη (ισχυρό αλλεργιογόνο), μπορεί να δημιουργήσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.
Τι να κάνετε: • Πριν την εφαρμογή βαφής στα μαλλιά σας, κάντε μια δοκιμή στο χέρι σας, για να δείτε αν θα σας προκαλέσει ερεθισμό.
• Προτιμάτε να κάνετε ανταύγειες αντί για βαφή, γιατί ξεκινούν πιο χαμηλά από τη ρίζα των μαλλιών και δεν γίνονται τόσο συχνά.
• Μη βάφετε τα μαλλιά σας όταν έχουν υποστεί άλλη χημική επεξεργασία (π.χ. ίσιωμα με χημικές ουσίες, περμανάντ κλπ.).
• Μη βάφετε τα μαλλιά σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής, π.χ. ψωρίαση, έκζεμα, σμηγματόρροια κλπ. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
• Προτιμάτε τις φυσικές βαφές και τα χρωμοσαμπουάν που περιέχουν χαμομήλι, χένα ή εκχύλισμα από καρυδόφυλλα. Είναι πιο ήπια σε σχέση με άλλες τριχοβαφές.
• Μετά το βάψιμο των μαλλιών σας, να λούζεστε με ήπια και ελαφρώς όξινα σαμπουάν με pH περίπου στο 5,5.
Oι πρόσθετες τούφες μαλλιών που μπαίνουν στα μαλλιά ταλαιπωρούν αρκετά τις τρίχες, γιατί η διαδικασία της προσθήκης τους με κόλλα και αργότερα η αφαίρεσή τους σπάει τις τρίχες και κάποιες από αυτές τις καταστρέφει. Το τράβηγμα των μαλλιών για την εφαρμογή, αλλά και την αφαίρεση του εξτένσιον, αν δεν γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, μπορεί να δημιουργήσει προϋπόθεση για την εμφάνιση τριχόπτωσης.
Η μόδα εδώ και χρόνια μάς έχει επιβάλει το μακιγιάζ. Είναι το μόνο πράγμα που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και μόνο τα χρώματα και οι αποχρώσεις αλλάζουν κατά καιρούς. Oι γυναίκες, όμως, που χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ σε καθημερινή βάση κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κάποιες δερματίτιδες λόγω των διάφορων συνθετικών συστατικών και συντηρητικών που περιέχουν. O κίνδυνος μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν αναμειγνύετε τα διάφορα προϊόντα. Σύμφωνα με επιστήμονες, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα από 20 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα ημερησίως και ακόμα περισσότερες χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει. Προϊόντα όμως που έχουν λήξει -ειδικά το κραγιόν και η μάσκαρα- αποτελούν πολύ καλές «κατοικίες» για επιβλαβή βακτήρια.
Τι να κάνετε: • Να προτιμάτε τα υποαλλεργικά προϊόντα και να τα προμηθεύεστε από φαρμακεία ή εγκεκριμένα καταστήματα καλλυντικών.
• Να επιλέγετε αυτά που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας.
• Να μην αναμειγνύετε πολλά προϊόντα μαζί, γιατί αυξάνετε τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων.
Προσοχή στο κρικάκι!
Η έκφραση «Τρύπα μου τη μύτη» έχει χάσει πια τη σημασία της, αφού σήμερα όχι μόνο δεν είναι απίθανο να τρυπήσει κανείς τη μύτη του, αλλά είναι και στη μόδα. Το piercing όμως κρύβει κινδύνους. Τα τρυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός μας μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Το 50% περίπου των τρυπημάτων χρειάζονται ιατρική φροντίδα λόγω οξέων μολύνσεων.
• Εκτός από το στρασάκι που μπαίνει στη μύτη, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το να βάζει κανείς κρικάκι, γιατί η άκρη της μύτης σε περίπτωση μόλυνσης δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα.
• Το τρύπημα στο στόμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια. Επιπλέον, τα σκουλαρίκια στο στόμα μπορεί να δυσκολέψουν και την ομιλία.
•Το σκουλαρίκι στο φρύδι μπορεί να αφήσει αντιαισθητικό σημάδι (ουλή), καθώς το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό.
• Τα τρυπήματα στην κοιλιά, στη γλώσσα και αλλού δημιουργούν ερεθισμούς, λοιμώξεις
(π.χ. σταφυλόκοκκο), κοκκιώματα (σκληρά ογκίδια), αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής
από το ξένο σώμα που εισέρχεται στο δέρμα, μολύνσεις από τον ιό του έρπητα, των θηλωμάτων (HPV), ακόμη και μετάδοση ηπατίτιδας B ή C (άκρως επικίνδυνες).
Τι να κάνετε: Καλό είναι να αποφεύγετε τις υπερβολές. Όσοι όμως το έχετε αποφασίσει, φροντίστε τουλάχιστον να είστε σίγουροι ότι αυτοί που θα σας το κάνουν τηρούν σχολαστικά τους κανόνες αντισηψίας. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ερεθισμό, κνησμό ή εμφάνιση πύου, αφαιρέστε το σκουλαρίκι και σπεύστε στο δερματολόγο.
Η υγεία… στη μόδα
Μη σκέφτεστε πάλι «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος». Αν οι επιταγές της μόδας ταλαιπωρούν το σώμα σας, προστατεύστε το άμεσα, επιλέγοντας τις λιγότερο... οδυνηρές προτάσεις της!