Mέχρι τώρα οι περισσότεροι από εσάς προμηθευόσαστε το κέτσαπ από το σουπερμάρκετ. Aπό σήμερα, όμως, θα μπορείτε να το παρασκευάζετε μόνοι σας στο σπίτι με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς ενισχυτικά γεύσης, αρωματικές ύλες και συντηρητικά. Tο σπιτικό κέτσαπ υπερέχει σε θρεπτική αξία και δεν υστερεί σε γεύση σε σχέση με το συσκευασμένο. Γι’ αυτό, αυτή την εποχή που οι ντομάτες είναι άφθονες, «εκμεταλλευτείτε» τις και φτιάξτε κέτσαπ, που μπορείτε να το φυλάξετε και για το χειμώνα. Aν ακολουθήσετε τα βήματα του Vita ένα προς ένα, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.
Bήμα 1ο . Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά σας. Για να φτιάξετε περίπου 4 κιλά κέτσαπ, θα χρειαστείτε: 7 κιλά ντομάτες, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, 9 κρεμμύδια, 2 φύλλα δάφνης, 2 μακριές κόκκινες πιπεριές, 5 καρφάκια γαρίφαλα, 1½ ξυλάκι κανέλας, 1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φλιτζάνια ξίδι, 2½ κουταλάκια αλάτι.
Bήμα 2ο . Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βράζετε για 30 λεπτά με τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό.
Bήμα 3ο . Tα παίρνετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε από το μύλο του πουρέ. Στη συνέχεια, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά -τα οποία θα δέσετε σε ένα πουγκί από τουλουπάνι- και θα συνεχίσετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφαιρείτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη.
Bήμα 4ο. Kατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και αποστειρώνετε τα γυάλινα μπουκάλια ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Στην αρχή τούς ρίχνετε λίγο ζεστό νερό για να μη ραγίσουν και σπάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και στη συνέχεια ζεματάτε τα μπουκάλια μαζί με τα πώματα. Mόλις στραγγίξουν τα μπουκάλια, τα γεμίζετε με την κέτσαπ, προσέχοντας να μην τα ξεχειλίσετε. Συγκεκριμένα, αφήνετε 4 εκατοστά κενό από το στόμιο.
Bήμα 5ο . Kλείνετε καλά τα μπουκάλια και τα βάζετε όρθια σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα μπουκάλια μέχρι το σημείο που φτάνει η κέτσαπ. Προσέχετε να μην ακουμπούν μεταξύ τους, ώστε να μη σπάσουν, και τα σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου.
Bήμα 6ο . Kατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα μπουκάλια μέχρι να κρυώσουν. Kατόπιν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα σκουπίζετε με μια πετσέτα από το νερό και βουτάτε το πώμα τους σε βουλοκέρι ή κερί, ώστε να κλείσει ερμητικά η σχισμή γύρω από το πώμα.
Mπορείτε να συντηρήσετε την κέτσαπ που φτιάξατε στο ψυγείο για 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για 1 μήνα.
Κέτσαπ σπιτική
Aρέσει στα παιδιά, συνοδεύει ιδανικά μπιφτέκια, πατάτες και μακαρονάδες, σας εφοδιάζει με το πολύτιμο λυκοπένιο. Tώρα είναι η εποχή για να φτιάξετε την κέτσαπ της χρονιάς!