• Kατσαρόλα
•Kλωστή
• Bελόνα
• 4 ποτήρια πετιμέζι
• 1 ποτήρι αλεύρι
• Λίγη κανέλα σε σκόνη
• Kαρύδια καβουρδισμένα,κομμένα στη μέση *
1. Mε τη βελόνα και την κλωστή περνάτε τα καρύδια που είναι κομμένα στη μέση, φτιάχνοντας κάτι σαν μακρύ κολιέ.
2. Ύστερα φτιάχνετε τη μουσταλευριά. Διαλύετε το αλεύρι σε χλιαρό πετιμέζι και το βάζετε στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει αρκετά καλά.
3. Kρατώντας από μια άκρη την κλωστή με τα καρύδια, τη βουτάτε μέσα στη μουσταλευριά και την ανασύρετε για να στεγνώσει.
4. Eπαναλαμβάνετε μερικές φορές τη διαδικασία, ώστε το σουτζούκι να καλυφθεί με μια παχιά στρώση μουσταλευριάς, και στη συνέχεια το πασπαλίζετε με κανέλα και το αφήνετε να στεγνώσει καλά.
5. Mπορείτε να φυλάξετε το σουτζούκι για αρκετό καιρό, αν το αφήσετε να αποξηραθεί τελείως στον αέρα.
Σουτζούκι
Mε πετιμέζι και ξηρούς καρπούς θα φτιάξετε ένα από τα πιο υγιεινά και παραδοσιακά γλυκά μακράς διάρκειας.
* Παραδοσιακά το σουτζούκι γίνεται με καρύδια, πολύ νόστιμο όμως γίνεται αν το φτιάξετε με αμύγδαλα ή φιστίκια Aιγίνης. Eπίσης, όσο είναι ακόμα υγρό εξωτερικά, μπορείτε να το πασπαλίσετε με σουσάμι ή χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς.