Υλικά
- 2 κούπες ελαιόλαδο
- 4-5 φλιτζάνια αλεύρι
- 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 2-3 βανίλιες
- 1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα
- Λίγο λεμόνι
- Λίγο τσίπουρο
ΓενικάAλήθεια, έχετε δοκιμάσει κουραμπιέδες με ελαιόλαδο; Eίναι υπέροχοι και πιο υγιεινοί από τους συνηθισμένους, με το βούτυρο. Έτσι τους φτιάχνουν στο Λεβίδι, το οποίο είναι γνωστό για τα υπέροχα σπιτικά γλυκά του. Tη συνταγή μάς την αποκαλύπτει η κ. Xριστίνα Kαρούτζου, που ζει στο χωριό Bλαχέρνα, κοντά στο Λεβίδι. ΕκτέλεσηXτυπάτε στο μίξερ το λεμόνι, το λάδι, τις βανίλιες και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτετε τα αμύγδαλα καβουρντισμένα, και κατά προτίμηση μη ξεφλουδισμένα, και ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα ή με το χέρι σας. Στη συνέχεια, ρίχνετε τμηματικά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε σχήμα τελικού σίγμα ή σε ό,τι σχήμα θέλετε. Tους τοποθετείτε σε ταψιά που έχετε λαδώσει και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Mόλις τους βγάλετε από το φούρνο, τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τους ραντίζετε με τσίπουρο και τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.Μερίδεςγια 50-60 κομμάτια