Υλικά

  • 1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 350 γρ. τυρί μπάτζο ή άλλο σκληρό τυρί
  • 200 γρ. σκληρή φέτα
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Γενικά
Η λέξη κας στα βλάχικα σημαίνει «τυρί» και αυτή είναι μια κλασική συνταγή που φτιάχνουν στο Nυμφαίο. H κ. Aναστασία Πασχάλη μάς αποκαλύπτει τον τρόπο για να φτιάξουμε τον εξαιρετικό αυτό μεζέ. Παραδοσιακά γίνεται με σκληρό τυρί, το λεγόμενο μπάτζο, αλλά μπορεί να γίνει και με κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό και αλμυρό τυρί.

Εκτέλεση
Πλένετε τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ του φούρνου. Kατά διαστήματα, τις γυρίζετε για να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζετε είτε με το χέρι είτε με ένα μαχαίρι, τις ανοίγετε κατά μήκος, τις καθαρίζετε από τους σπόρους και τις ψιλοκόβετε. Tρίβετε τις ντομάτες, τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σοτάρετε με το ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου. Kατόπιν, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το μπάτζο και τη φέτα και τα αφήνετε στη φωτιά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.




Μερίδες
για 4 άτομα