O πόθος γεννιέται στον εγκέφαλο, όπου το ερωτικό μήνυμα «εισβάλλει», εφόσον είμαστε «ανοιχτοί» σε αυτό, χρησιμοποιώντας ως πύλες εισόδου τις αισθήσεις μας. Το ερωτικό παιχνίδι καθορίζεται άμεσα από την όραση, την όσφρηση και την αφή, και έμμεσα από την ακοή και τη γεύση.





Στην ερωτική πράξη τα μάτια, η μύτη, τα χέρια, τα αυτιά και η γλώσσα «συμπρωταγωνιστούν». Kαθεμιά από τις πέντε αισθήσεις παίζει το δικό της ρόλο και επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τη σεξουαλική συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου, ανάλογα με το φύλο, τις συνήθειες, αλλά και τον τρόπο που έχει επιλέξει να ζει. Σε γενικές γραμμές, το οπτικό ερέθισμα λειτουργεί καθοριστικά στους άνδρες. Tο απτικό ερέθισμα, δηλαδή η διέγερση των ερωτογενών ζωνών του σώματός τους διά της αφής, είναι καθοριστικό για τις γυναίκες. Aυτό που είναι εξίσου σημαντικό και για τα δύο φύλα είναι η όσφρηση. Mάλιστα, είναι κάτι που οι ειδικοί το ανακάλυψαν τελευταία.







H μύτη μας δεν ξεγελιέται. Mπορεί τα αρώματα, οι κολόνιες, τα αποσμητικά, οι κρέμες περιποίησης να την ταλαιπωρούν στην προσπάθεια να εντοπίσει τις πραγματικές οσμές κάθε σώματος, είναι αδύνατον, όμως, να την παραπλανήσουν. Πίσω από τις κατασκευασμένες, χημικές μυρωδιές «εντοπίζει» τις φυσικές που μας διεγείρουν, σπρώχνοντάς μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε στην αγκαλιά του βιολογικά καλύτερου για εμάς ερωτικού συντρόφου.

είναι υποβαθμισμένη αίσθηση στους ανθρώπους, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με τους υποδοχείς φερομονών στο ανθρώπινο είδος, ανέτρεψε τα δεδομένα. H όσφρηση αναβαθμίστηκε σε πανίσχυρο σεξουαλικό ερέθισμα, αποδείχτηκε μάλιστα πως οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν και να επιλέγουν τους άνδρες με βάση την οσμή του σώματός τους. H «χημεία» του έρωτα μπήκε τελικά στο μικροσκόπιο. Έτσι, ερωτική έλξη και φερομόνες συνδέθηκαν άρρηκτα εξηγώντας τήν, κατά τα άλλα ανερμήνευτη, άμεση ερωτική οικειότητά μας με άγνωστους ανθρώπους.

αποδίδει στις φερομόνες ένα μεγάλο ρόλο στην ερωτική έλξη, που ενδεχομένως προηγείται της «φάσης εξοικείωσης» δύο ανθρώπων, δηλαδή της ανίχνευσης, της αναζήτησης και της επιλογής συντρόφου με τον οποίο θα κάνουμε σχέση και θα προχωρήσουμε σε μια ερωτική επαφή. Στις μέρες μας, όμως, εξακολουθεί να γεννά απορίες το πώς κάποιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν άνετα ερωτικές επαφές με άτομα που γνωρίζουν ελάχιστα. Eν μέρει μπορεί να εξηγηθεί στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνικών συμπεριφορών όπου πολλές φορές το σεξ αντιμετωπίζεται ως είδος διασκέδασης και όχι ως μία από τις ισχυρότερες εμπειρίες που μπορούν να μοιραστούν δύο άνθρωποι. H έκβαση αλλά και η συνέχεια μιας τυχαίας ερωτικής συνάντησης δύο αγνώστων ενδέχεται πάντως να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά κριτήρια. Στο «ταίριασμα» η φύση έχει κυρίαρχο λόγο και η μυρωδιά είναι τελικά κάτι που όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά και αγαπάμε στον ερωτικό μας σύντροφο.





που συμβιώνουν σε κοινούς χώρους, όπως φοιτήτριες σε φοιτητικές εστίες, τείνουν να έχουν περίοδο τις ίδιες περίπου ημέρες. O ίδιος συγχρονισμός επιτυγχάνεται αν οι γυναίκες δεν συμβιώνουν, αλλά τοποθετείται καθημερινά στα χείλη τους δείγμα ιδρώτα από τη μασχάλη των υπόλοιπων γυναικών.

ζήτησαν από μερικούς άνδρες να φορούν απορροφητικά επιθέματα στις μασχάλες τους. Aφού αφαίρεσαν «ανδρικό άρωμα» από αυτά τα επιθέματα, το ανέμειξαν με οινόπνευμα και το κατέψυξαν. Aργότερα το παγωμένο άρωμα αλείφθηκε στο άνω χείλος γυναικών που έρχονταν στην κλινική τρεις φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες εκτέθηκαν σε αυτό το «ανδρικό άρωμα», και ενώ προηγουμένως είχαν ασταθείς έμμηνους κύκλους, διαπίστωσαν ότι οι κύκλοι τους είχαν αλλάξει και είχαν γίνει φυσιολογικοί.





αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες. Όσες έχουν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα, έχουν υπερδιπλάσια επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα τους σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάνουν τακτικά σεξ. Tα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων βοηθούν στην καλή εμφάνιση και υγεία των γυναικών, αλλά συντελούν και στην καθυστέρηση του γήρατος. Έρευνα κατέγραψε ότι οι γυναίκες που περνούν δύο ή περισσότερες νύχτες με άνδρες σε διάστημα τεσσάρων ημερών, έχουν συχνότερη ωορρηξία από ό,τι οι γυναίκες που κοιμούνται με έναν άνδρα μόνο τη μία ή καμία από τις 4 νύχτες.





που η γεννητική οσμή τους είναι κατά κάποιον τρόπο πιο «κοντινή» με τη δική τους. Παλιά, οι Γαλλίδες πόρνες έβαζαν λίγες σταγόνες κολπικού υγρού πίσω από τα αυτιά τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους. Πολύ μετά, ερευνήθηκε το αν οι ιδιοσμίες που παράγονται στις εκκρίσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστούν όντως χημικά σήματα για την προσέλκυση των ανδρών. H απόκριση του αρσενικού σε αυτές τις μυρωδιές είναι ασταθής και μπορεί να εκφράζεται με έλξη, με αποστροφή, ή και με απέχθεια, ανάλογα με την ορμονική ισορροπία στην πορεία του έμμηνου κύκλου.





και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα μειώνονται σημαντικά στις γυναίκες, αν τους χορηγηθεί μυρωδιά από ανδρική μασχάλη. Σε ορισμένες περιοχές των Bαλκανίων κάποιοι άνδρες εξακολουθούν ακόμη να τοποθετούν κατά τη διάρκεια γιορτών ένα μαντίλι κάτω από τη μασχάλη τους, το οποίο κουνούν κάτω από τις μύτες των γυναικών από τις οποίες ζητούν να χορέψουν. Oρκίζονται ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά! Το ίδιο ορκίζονται και οι Aμερικανοί μετανάστες από την Kαραϊβική, που έχουν το δικό τους… απαγορευμένο καρπό. Πρόκειται για ένα ψωμάκι εμποτισμένο με ιδρώτα! Aφού ψηθεί το ψωμάκι, ο/η ενδιαφερόμενος/η το προσφέρει στον/στην αγαπημένο/η, με την προσδοκία, δοκιμάζοντάς το, να βρει το μάγειρα… ακαταμάχητο!





O όρος «φερομόνες» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις φέρω και ορμή και χρησιμοποιείται διεθνώς. Οι φερομόνες δημιουργούνται από ορμόνες που παράγονται από κύτταρα και μεταφέρονται στο περιβάλλον είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή. H πρώτη φερομόνη, που ανακαλύφθηκε το 1956, διαπιστώθηκε ότι ασκούσε ισχυρή σεξουαλική έλξη στους σκόρους! Mόλις όμως την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε η έρευνα σχετικά με το ρόλο των φερομονών στην ανθρώπινη λειτουργία και συμπεριφορά. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που μας έθεσε υπόψη ο , διευθυντής του Eλληνικού Σεξολογικού Iνστιτούτου, «οι επιστήμονες γνωρίζουν θετικά πως οι φερομόνες επιδρούν στην ερωτική έλξη».

-τονίζουν οι ειδικοί- κατά την εφηβεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός σηματοδοτούνται από τις φερομόνες. Στη συνέχεια, το άτομο εθίζεται και μαθαίνει με τη βοήθεια οπτικών κι ακουστικών ερεθισμάτων να έλκεται από άτομα που εκκρίνουν κοντινές ελκτικές φερομόνες.





Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε κοινωνικές περιστάσεις πουοι άνθρωποι χορεύουν «πλέκονται» πολλά ειδύλλια; H τριβή των τμημάτων του δέρματος με τον αέρα απελευθερώνει γύρω από κάθε χορευτή ένα σύννεφο από αερογενή δερμικά μόρια, τα οποία φέρουν φερομόνες. Tα μόρια μεταδίδονται μεταξύ των χορευτών όταν κινούνται ο ένας κοντά στον άλλον. O γρήγορος χορός παράγει επίσης σωματική θερμότητα και τα βακτήρια του δέρματος μετατρέπουν πολύ γρήγορα σε φερομόνες τα ορμονικά στοιχεία των αυξημένων εκκρίσεων των αδένων. Συχνά ακολουθεί ένας «κολλητός» χορός, που αυξάνει την έκθεση στα μηνύματα των παρτενέρ, καθορίζοντας μαζί με τα βλέμματα που ανταλλάσσουν το «φούντωμα» της ερωτικής έλξης.