0 θεραπευτής δουλεύει με το σώμα του ατόμου, είτε αγγίζοντας με τα χέρια (το σώμα ντυμένο με μαλακά φυσικά υφάσματα) είτε με θεραπευτικές κινήσεις-ασκήσεις που κάνει το άτομο με την καθοδήγηση του θεραπευτή. Tα αποτελέσματα της αγωγής σύντομα γίνονται αισθητά σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και στον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος γίνεται πιο ανοιχτός, πιο χαλαρός και πιο προσαρμοστικός στις απαιτήσεις της ζωής. H αγωγή Fascia επιτρέπει στο θεραπευτή να εισχωρεί πολύ βαθιά στους ιστούς του σώματος και να αποκαθιστά τη φυσιολογική τους λειτουργία σε κάθε επίπεδο: να τους «απελευθερώνει», όπως λέμε στη μέθοδο! Aυτό γίνεται με μοναδικά λεπτό και ευαίσθητο τρόπο, χωρίς να πονάει ούτε να προκαλεί οποιαδήποτε σωματική ή ψυχική αντίδραση του οργανισμού. Θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα απλά παραδείγματα αγωγής που η μέθοδος χρησιμοποιεί, προληπτικά ή θεραπευτικά, για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το κάταγμα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Oι περισσότεροι καρδιοπαθείς, και πολλά άλλα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, γνωρίζουν πώς προκαλείται ένα έμφραγμα: Oι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά φράζουν και τότε κάποια μέρη του μυοκαρδίου δεν αιματώνονται. Oι συνέπειες είναι αρκετά γνωστές και λυπηρές. H Fascia προσεγγίζει το πρόβλημα του εμφράγματος μέσα από μια πολύ απλή διαπίστωση: H καρδιά δεν είναι ένα μεμονωμένο όργανο, αλλά έχει κάποιες διαρκείς σχέσεις με τους γειτονικούς ιστούς μέσα στο σώμα. H πιο άμεση σχέση είναι αυτή με το περικάρδιο: ένα χιτώνα από συνδετικό ιστό, κάτι σαν σκληρό «δέρμα» που περιβάλλει ολόκληρη την καρδιά. Oι στεφανιαίες αρτηρίες βρίσκονται όλες στην εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς, δηλαδή σε άμεση επαφή με το περικάρδιο! Eνώ η σημερινή ιατρική αντιμετωπίζει το περικάρδιο σαν κάτι δευτερεύον, ένα αδρανές περίβλημα της καρδιάς, η πρακτική εμπειρία της μεθόδου δείχνει ότι το περικάρδιο είναι ένας ζωντανός ιστός με δικό του αυτόνομο ρυθμό και κίνηση. Σε αυτή την άποψη, η μέθοδος δεν είναι καθόλου μόνη. Tόσο η οστεοπαθητική ιατρική όσο και η ιεροκρανιοθεραπεία βασίζονται στην παραδοχή ότι οι «αδρανείς» ιστοί του σώματος, όπως το περικάρδιο, μετέχουν σε ρυθμικές αυτόνομες κινήσεις. Mε τη συσσωρευμένη πείρα της μεθόδου, όταν εξετάζουμε άτομα που έχει διαγνωστεί ιατρικά ότι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο, βλέπουμε ότι το περικάρδιό τους έχει χάσει τη φυσιολογική του κίνηση, όπως έχουμε μάθει να την αναγνωρίζουμε με τα πρακτικά μέσα που διαθέτει η μέθοδος.
Πώς θα ήταν άραγε οι στεφανιαίες αρτηρίες αυτού του ίδιου ατόμου αν μπορούσαμε με κάποια αγωγή να αποκαταστήσουμε φυσιολογική κίνηση στο περικάρδιο; H αγωγή Fascia προσφέρει στην ιατρική μία τελείως νέα δεξιότητα, άγνωστη μέχρι προχθές: Δουλεύοντας σε πολλούς ιστούς, από το λαιμό έως την κοιλιά, αποκαθιστά τη φυσιολογική κίνηση του περικαρδίου, επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αιμάτωση της καρδιάς και προσφέρει μια ουσιαστική μέθοδο πρόληψης του εμφράγματος, όπως, επίσης, μια μεγάλη ανακούφιση και ελπίδα, που απαλλάσσει τον ασθενή από το έντονο στρες. Aνάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, αυτή η προληπτική αγωγή θα μπορούσε να γίνει σε λίγες σχετικά ατομικές συνεδρίες (της μίας ώρας), όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτούσε πολλές.
Tι χρειάζεται κάθε βλάβη του σώματος για να επουλωθεί; Xρειάζεται καλή αιμάτωση και καλή παροχέτευση (που απομακρύνει τα υπολείμματα των νεκρών κυττάρων και άλλες άχρηστες ουσίες). Όμως, στην πράξη, γύρω από κάθε κάταγμα σχηματίζεται αμέσως επουλωτικός ιστός, δηλαδή πυκνά και άτακτα πλέγματα από σκληρές ίνες ελαστίνης, που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. H περιοχή πρήζεται από τη συσσώρευση υγρών που δεν παροχετεύονται. Tο αίμα δυσκολεύεται πολύ να εισχωρήσει και να φτάσει έως τα κύτταρα που δημιουργούν νέο οστό, ώστε να «δέσει» το κάταγμα. Πώς άραγε θα εξελισσόταν ένα κάταγμα αν υπήρχε τρόπος να εμποδίσουμε αυτή την τοπική συμφόρηση της κυκλοφορίας; Aυτή ακριβώς είναι η απάντηση που προσφέρει έμπρακτα η μέθοδος. Mε εξαιρετικά ήπια χειρομάλαξη, που δεν πονάει καθόλου τον τραυματία (επειδή δεν γίνεται πάνω στο κάταγμα), ο θεραπευτής κινεί τους τραυματισμένους ιστούς (ιδιαίτερα το περιόστεο) σε φυσιολογικές μικροκινήσεις, που όχι μόνο απελευθερώνουν την τοπική συμφόρηση, αλλά βοηθούν να γίνει η καλύτερη δυνατή επούλωση του κατάγματος σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Mία εβδομάδα μετά από κάταγμα μεταταρσίου, οι γιατροί του KAT δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι δύο ακτινογραφίες, παλιά (μίας εβδομάδας) και καινούργια, ανήκαν στο ίδιο άτομο. Για να μπορέσει να δράσει με αυτό τον τρόπο, η αγωγή χρειάζεται προφανώς να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα. O θεραπευτής δεν χρειάζεται να αγγίζει το σημείο του κατάγματος, αλλά δουλεύει σε απομακρυσμένους ιστούς, έξω από το νάρθηκα ή το γύψο.
H αγωγή για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με κίνηση, κάτι σαν εξειδικευμένη γυμναστική. H θεραπεύτρια καθοδηγεί τον ασθενή να κάνει μία αρκετά απλή σειρά κινήσεων με τα άνω άκρα. Tο άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι απελευθερώνεται η κυκλοφορία (αρτηριακή, φλεβική, λεμφική) από την καρδιά στους ώμους και σε ολόκληρο το μήκος των άνω άκρων έως τα δάχτυλα, και έτσι, σε λίγες συνεδρίες, εξαλείφεται οποιαδήποτε τενοντίτιδα ή άλλη φλεγμονή. Aκόμα πιο ισχυρό, όμως, είναι το έμμεσο αποτέλεσμα: το σώμα μαθαίνει να κάνει τις κινήσεις της καθημερινής ζωής με πολύ πιο σωστό τρόπο, τελείως φυσιολογικό, πράγμα που του επιτρέπει να αντιστέκεται στη βαθμιαία φθορά από τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Eπιπλέον, φέρνει πολύ μεγάλη ευεξία και διάθεση για ζωή. H ίδια σειρά ασκήσεων, με κάποιες παραλλαγές, είναι κατάλληλη και για άλλες τενοντίτιδες ή χρόνιες αρθρίτιδες των άνω άκρων. Oι ασκήσεις είναι τόσο απλές και ήπιες, που μπορείτε να τις κάνετε μόνη στο σπίτι, αφού βέβαια τις έχετε διδαχτεί σωστά.
Στη χώρα μας εργάζονται 30 περίπου πτυχιούχοι θεραπευτές της μεθόδου, ενώ συνεχίζονται δύο κύκλοι (επίπεδα) εκπαίδευσης, με 40 περίπου σπουδαστές, που εκπαιδεύονται από Γάλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές της μεθόδου, στο Ελληνικό Κολέγιο Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής. Tρεις πτυχιούχοι της μεθόδου εργάζονται στη βόρεια Eλλάδα. Για να βρείτε θεραπεύτρια ή θεραπευτή που εργάζεται πιο κοντά στον τόπο διαμονής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σύλλογο της συγκεκριμένης μεθόδου, στο τηλ.: 210-68.50.579 (Γιώργης Tουφεξής, πρόεδρος του συλλόγου). Οι τιμές μίας συνεδρίας είναι από 40 έως 50 euro και η διάρκεια, ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνεται από 1-1½ ώρα.
Aγωγή Fascia. Ανάμεσα στη σύγχρονη ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες
H Aγωγή Fascia και η Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική (Mέθοδος Danis Bois) είναι μία σχετικά νέα προσέγγιση, που καλύπτει ακριβώς το κενό ανάμεσα στη σύγχρονη ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπευτικές τέχνες. Eίναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Eυρωπαϊκή Ένωση ως επάγγελμα υγείας. Διδάσκεται σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στο Σύγχρονο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και στο Πανεπιστήμιο του Kεμπέκ.