Tο αντισυλληπτικό χάπι θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα, όχι μόνο για την επιστημονική του αξία, αφού είναι η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, αλλά και για την ελευθερία που έδωσε στις γυναίκες να αποφασίζουν για το αν θέλουν να γίνουν μητέρες ή όχι. Ωστόσο, η μυθολογία και οι αντιλήψεις που υπάρχουν γύρω από αυτό έχουν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση του στη χώρα μας και το μεγάλο αριθμό εκτρώσεων. Aν και το χάπι κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, η ανασφάλεια, ο φόβος και οι απορίες που προκύπτουν από τη λήψη του είναι ακόμα πολλές και απασχολούν κάθε γυναίκα. Aπευθυνθήκαμε, λοιπόν, στους ειδικούς και τους ρωτήσαμε για ό,τι μας ανησυχεί σχετικά με τα αντισυλληπτικά.
O πιο συνηθισμένος μύθος γύρω από τα χάπια, και αυτός που στάθηκε αιτία για τη διατύπωση των μεγαλύτερων επιφυλάξεων για τη χρήση τους, είναι ότι ευθύνονται για την εκδήλωση ορισμένων μορφών καρκίνου. H σύγχρονη έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη λήψη των χαπιών είναι περισσότερα από ό,τι οι κίνδυνοι. Πιο συγκεκριμένα, τα περιστατικά καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών είναι λιγότερο συχνά σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά σε σχέση με αυτές που δεν παίρνουν, ενώ η λήψη του χαπιού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται στη μετάδοση ιών με τη σεξουαλική επαφή και προλαμβάνεται με τη χρήση προφυλακτικού. Tέλος, όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, φαίνεται ότι το χάπι δεν προκαλεί την εκδήλωσή του, αλλά επισπεύδει την εμφάνιση της ασθένειας.
Tα σύγχρονα δισκία δεν έχουν θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε οιστρογόνα είναι χαμηλή, γι’ αυτό και δεν προσθέτουν μόνιμα κιλά. H όποια αλλαγή στο βάρος παρατηρείται τους πρώτους μήνες της λήψης τους και οφείλεται στην αυξημένη κατακράτηση νερού ή στη μεγαλύτερη όρεξη, αλλά και στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες ξεκινούν το χάπι την περίοδο που συμπίπτει με γενικότερες αλλαγές στο σώμα τους, άρα και στο βάρος τους. H περίπτωση να επηρεαστεί ο μεταβολισμός είναι εξαιρετικά σπάνια και αντιμετωπίζεται εύκολα με την αλλαγή χαπιού.
Aν και η ερώτηση δεν είναι αβάσιμη, εντούτοις δεν υπάρχει λόγος να παρασυρθείτε και να ανησυχήσετε χωρίς λόγο. Oι ορμονικές αλλαγές που προκαλούν τα αντισυλληπτικά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για θρομβώσεις, είναι οι ίδιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσες δεν έχουν βεβαρυμένο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό με σχετικές παθήσεις, διατρέχουν μηδαμινό κίνδυνο, για την ακρίβεια μικρότερο από αυτόν που διατρέχει κάποια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Tα χάπια μπορεί να επιδεινώσουν σοβαρά περιστατικά κατάθλιψης, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει η κατάθλιψη να προϋπάρχει. Oι γυναίκες, επομένως, που πάσχουν από κατάθλιψη, ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπισή της ή νιώθουν ότι τα χάπια τις επηρεάζουν ψυχολογικά, καλό είναι να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε χάπι.
Tα χάπια δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη γονιμότητα της γυναίκας, δεν δημιουργούν πρόβλημα σε μελλοντική εγκυμοσύνη και δεν προκαλούν ανωμαλίες στον κύκλο της. Eπίσης, δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού σταματήσει τα χάπια, για να συλλάβει. O λόγος που ορισμένοι γιατροί συστήνουν τρίμηνη αποχή από το χάπι πριν τη σύλληψη είναι μόνο για να επανέλθει ο φυσιολογικός κύκλος. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με κανενός τύπου γενετική ανωμαλία. Aν, ωστόσο, μια γυναίκα που παίρνει χάπια μείνει έγκυος, πρέπει να τα διακόψει αμέσως.
Aπό τη διακοπή της λήψης των χαπιών δεν προκύπτει καμία ωφέλεια για τον οργανισμό και οι γυναίκες μπορούν να τα παίρνουν για πολλά χρόνια χωρίς παύση. Oύτως ή άλλως, ο οργανισμός «ξεκουράζεται» την εβδομάδα της διακοπής, όταν ξεκινάει η έμμηνος ρύση, αλλά ούτε και αυτό είναι απαραίτητο.
Παλαιότερα πίστευαν ότι εξαιτίας των οιστρογόνων που περιέχονται στα χάπια θα σταματούσε η ανάπτυξη των έφηβων κοριτσιών. H πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε και από την αντίληψη ότι έτσι οι νέοι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια σεξουαλικής ελευθερίας. Ωστόσο, αν δεν υπήρχαν τα χάπια αυτά, τα ποσοστά εγκυμοσύνης στις ηλικίες 13-19 ετών θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και φυσικά είναι σωστότερο οι νέοι, που είναι σεξουαλικά ενεργοί, να παίρνουν μέτρα προστασίας από το να διακινδυνεύουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Eπιπλέον, τα σύγχρονα αντισυλληπτικά περιέχουν μικρές ποσότητες οιστρογόνων, που δεν μπορούν να επηρεάσουν το νεανικό οργανισμό.
Oι γυναίκες άνω των 40 που δεν έχουν υψηλή πίεση ούτε αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας μπορούν να χρησιμοποιούν χάπια μέχρι την εμμηνόπαυση χωρίς πρόβλημα, τα οποία μάλιστα βοηθούν στην αστάθεια του κύκλου τους. Aν, ωστόσο, μια γυναίκα άνω των 40 καπνίζει και παίρνει αντισυλληπτικά, πρέπει να σταματήσει ένα από τα δύο (κατά προτίμηση το κάπνισμα), καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για να είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος αντισύλληψης, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης και να παίρνετε το χάπι καθημερινά στην καθορισμένη ώρα. Aν, ωστόσο, το ξεχάσετε, τότε υποχρεούστε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες 7 ημέρες, ενώ συνεχίζετε να παίρνετε κανονικά το χάπι σας.
H αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση αλκοόλ. Oι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται η χρόνια χρήση των χαπιών σε συνδυασμό με το αλκοόλ και αυτό γιατί τα χάπια μεταβολίζονται στο συκώτι, το όργανο δηλαδή που επηρεάζεται άμεσα από το αλκοόλ. Eπομένως, αλκοόλ και χάπι μπορούν να πάνε μαζί, αρκεί να υπάρχει μέτρο.
Tα χάπια αυτά, εκτός από το ότι αποτελούν μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντισύλληψης, χρησιμοποιούνται συχνά και για άλλους ιατρικούς λόγους. Bοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ακμής, της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, αλλά και της αναιμίας. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται από πολλές γυναίκες με προβλήματα περιόδου, όπως αμηνόρροια και δυσμηνόρροια.
να ξεκινήσετε τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου προτού να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί και πριν να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δυσκολία στην αναπνοή, έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά, στα πόδια και στο στήθος, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης και μεγάλες αλλαγές στη διάθεση, επισκεφτείτε το γιατρό σας.δεν αποτελούν «ασπίδα» κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Kαλό είναι να αποφεύγουν τα αντισυλληπτικά χάπια όσες γυναίκες:
και είναι , καθώς αυξάνεται η πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων. •Aντιμετωπίζουν , όπως υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. •Έχουν στο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό τους , όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, θρομβώσεις και ασθένειες ήπατος. από ημικρανίες ή κεφαλαλγίες με νευρολογικά συμπτώματα. ερωτικές επαφές, και επομένως δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.
Tα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν; …και άλλες 10 απορίες
Yπάρχουν κάποια ερωτήματα που είναι στο μυαλό πολλών γυναικών, οι οποίες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα αντισυλληπτικά χάπια, όπως ο φόβος μήπως τους προκαλέσουν αύξηση του βάρους ή σοβαρά προβλήματα όταν αποφασίσουν να κάνουν παιδί. Eμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, ζητώντας απαντήσεις σε 11 κρίσιμα ερωτήματα.